Trucker in tranen voor politierechter na dodelijk ongeval

Trucker in tranen voor politierechter na dodelijk ongeval

Het ongeval gebeurde op de Torhoutsesteenweg. W.V. had Greta Ingelbeen niet gezien in zijn spiegel en kon een aanrijding niet vermijden. Foto: mvn

Brugge / Torhout -

Een 57-jarige truckhauffeur uit Torhout zat maandagmorgen in tranen voor de Brugse politierechter. Hij moest zich verantwoorden voor een dodelijk verkeersongeval. “Het resultaat van een verkeerde kijktechniek”, zegt de procureur.

W.V. verscheen duidelijk aangeslagen voor de politierechtbank. De man veroorzaakte in november vorig jaar een ongeval dat het leven kostte aan Greta Ingelbeen (75). Zij reed toen met haar fiets langs de Torhoutsesteenweg in Sint-Andries in de richting van Brugge. Ter hoogte van het kruispunt met de Expresweg stond zowel zij als de vrachtwagen stil. Toen het groen werd wilde de vrachtwagenchauffeur even verderop de Expresweg links op draaien, maar hij merkte de fietser - die op het tweerichtingsfietspad reed - niet op.

Greta werd aangereden door de vrachtwagen en overleed aan haar verwondingen. Het parket stelde een deskundige aan om de precieze omstandigheden te onderzoeken.

Verkeerde kijktechniek

“De vrachtwagenchauffeur verklaarde dat hij de fietser niet in zijn spiegel zag. En dat kan volgens de verkeersdeskundige kloppen”, zegt de procureur. “Maar hij zei ook dat hij zijn hoofd naar links draaide en haar niet zag. Maar dat kan volgens de deskundige dan weer niet. Het gaat hier om een zeer spijtig ongeval dat te wijten is aan een onachtzaamheid. De verkeerde kijktechniek van de chauffeur is volgens de deskundige de oorzaak van het ongeval.”

De chauffeur zelf betwistte de feiten niet in de rechtbank. De man rijdt al 37 jaar met de vrachtwagen. “Nog nooit had hij een ongeval”, zegt zijn advocaat. “Hij doet die weg vaak en is normaal een heel voorzichtige chauffeur. Hij slaapt daar niet meer van en draagt het sindsdien met zich mee. Hij wil zijn excuses ook aan de nabestaanden aanbieden.”

Geen straf

Omdat de man professioneel chauffeur is, vroeg de advocaat wel om hem te sparen. “Hij was niet zwaar onoplettend. Hij heeft er alles aan willen doen om het ongeval te vermijden. Bij een veroordeling heeft dat voor zijn werk zeer grote gevolgen. Daarom willen wij de opschorting (schuldig, maar geen straf, nvdr.) willen vragen”, klonk het.

Slachtoffer Greta Ingelbeen was 75 jaar en weduwe. Na de dood van haar man bleef ze zeer actief in het rusthuis Regina Coeli in Sint-Andries waar hij verbleef. “Die vrouw was nog heel vitaal”, zegt de advocaat van haar kinderen. “Ze was op weg naar huis van haar werk als vrijwilligster toen het ongeval gebeurde. De nabestaanden begrijpen dat dit niet opzettelijk is gebeurd. Maar voor hen is de erkenning van hun verlies het belangrijkste.”

Vonnis op 8 januari.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio