Aangehouden hooligans hebben niet meteen een smetteloze reputatie

Aangehouden hooligans hebben niet meteen een smetteloze reputatie

De relschoppers gooiden op 22 oktober met alles wat ze konden vinden naar de politie, ook met uitgerukte boompjes. Foto: rr

Brugge / Oostkamp / Zedelgem / Roeselare -

De politie heeft maandagmorgen drie hooligans opgepakt die betrokken waren bij de hevige rellen na de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp. Het gaat om jongemannen uit de regio. Ze werden alle drie door de onderzoeksrechter aangehouden.

LEES OOK: Drie hooligans van Club Brugge aangehouden voor rellen na Club Brugge-Antwerp

Drie hooligans van de harde kern van Club Brugge zitten in de cel. De politie kon op basis van talrijke filmpjes die door getuigen en buurtbewoners werden ingestuurd enkele daders identificeren. “De betrokkenheid van de drie kon met honderd procent zekerheid aangetoond worden”, zegt voetbalprocureur Yves Segaert-Vandenbussche. “Het onderzoek gaat nog verder. We willen zo veel mogelijk betrokkenen identificeren zodat zij gestraft en hun slachtoffers vergoed kunnen worden.”

De drie verdachten - Björn F. (35) uit Oostkamp, Brian V. (23) uit Roeselare en Kevin D. (30) uit Zedelgem - werden maandagmorgen vroeg uit hun bed gelicht. De onderzoeksrechter besliste om hen aan te houden zodat ze in de gevangenis zitten. Voor die eerste is dat niet de eerste keer. Hij werd ook al opgepakt na de rellen na de wedstrijd tussen Club Brugge en het Italiaanse Napoli. Toen kregen enkele Italiaanse supporters rake klappen van een aantal Club-hooligans op de Eiermarkt in Brugge. Die bende - waar ook Jelle Borkelmans deel van uitmaakte - verschijnt morgen voor de raadkamer met het oog op hun doorverwijzing naar de rechtbank.

Bomen uitgerukt

Björn F. zal daar dus geboeid heen gebracht worden. De dertiger maakte in het verleden al “furore” als hooligan. Hij haalde wat later echter een reportage van Telefacts toen hij het als beloftevolle bokser probeerde te maken: Van Crapuul tot Profbokser. “Ik moet op iemand kunnen slaan om al mijn energie kwijt te kunnen. Vroeger deed ik dat op straat, nu in de ring”, klonk het. Maar intussen verlegde hij zijn terrein duidelijk opnieuw naar de straat.

Op 22 oktober werd de Gistelsteenweg in Sint-Andries opgeschrikt door hevige rellen. Na de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp richtten de hooligans heel wat schade aan in de straat. Ze trokken bomen uit de grond, gooiden autoruiten in en staken zelfs een wagentje in brand. Meer dan honderd relschoppers gingen er uiteindelijk de toegesnelde politie te lijf.

Twaalf gewonden

Onder hen ook Nederlandse supporters van ADO Den Haag en Willem II. “Twaalf politiemensen raakten gewond”, zegt voetbalprocureur Segaert-Vandenbussche. “De meeste door projectielen die naar hen gegooid werden. Er werden ook schilden en helmen van de politie vernield of beschadigd.”

In totaal werden zo'n 120 hooligans bestuurlijk aangehouden. Die werden uiteindelijk weer vrijgelaten in afwachting van het verdere onderzoek. Björn F. was alleszins één van de hooligans die na de rellen zelf uit de handen van de politie kon blijven. De politie deed nadien echter een oproep naar filmpjes van getuigen om de aanstokers te kunnen identificeren. Het is op basis daarvan dat de drie hooligans nu konden aangehouden worden.

Brian V. uit Roeselare manifesteert zich volgens het parket de jongste twee jaar steeds meer als risico-supporter. Hij werd al enkele keren gesanctioneerd door de Voetbalcel. De derde, Kevin D. uit Zedelgem, is nog een onbekende voor het gerecht. Hij is wel de man die het rode autootje van de schoenmaker in de straat in brand stak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees