Van laserzwaarden tot een R2D2-projector, Oostendenaar verzamelt àlles van Star Wars

Van laserzwaarden tot een R2D2-projector, Oostendenaar verzamelt àlles van Star Wars

Wat aanvankelijk begon als een leuke verzameling met figuurtjes groeide uit tot een collectie van meer dan 2.000 stuks. Foto: efo

Oostende / Bredene -

Michel Lefebvre is al meer dan dertig jaar in de ban van Star Wars en zal zijn collectie voor het eerst tonen op de niet-commerciële beurs Star Wars Day in Bredene. “Ik wil mijn passie delen met anderen.”

“Ik was amper vier jaar toen de eerste Star Wars-film uitkwam in 1978. Een echte fan werd ik dus pas na de tweede film”, zegt Michel Lefebvre (43). Wat aanvankelijk begon als een leuke verzameling met figuurtjes groeide uit tot een collectie van meer dan 2.000 stuks. Michel bracht ze onder in een aparte kamer met centraal een projectieruimte waar hij de films kan bekijken.

“Ik heb ook gezelschaps- en computerspelen, een eigen filmzaaltje, miniaturen, speelgoed, laserzwaarden en volledige kostuums van Darth Vader en Jedi. Bepaalde items zijn best wel exclusief, zoals een projector van het personage R2D2. Die kostte meer dan 3.000 euro, maar de waarde van veel spullen stijgt als ze nog in de originele verpakking zitten.”

Tunesië

Zijn passie brengt Michel zes keer per jaar in het buitenland voor op beurzen, Star Wars-dagen of filmfestivals. Hij was onlangs in Utrecht en Londen. “Daar haal ik de handtekeningen van acteurs of medewerkers aan de films. Ik heb er inmiddels 1.400 en ben het meest trots op een poster met 185 zelf verzamelde handtekeningen van de acteurs.”

Foto's met Harrison Ford die doorbrak in de eerste Star Wars-film en de vorig jaar overleden actrice Carrie Fischer zijn prominent aanwezig in Michels kamer. “Ik bezoek ook de sets waar de films zijn opgenomen en was zo al in Tunesië. Op sommige sites zijn er nog decorstukken aanwezig, waarvan ik er sommige in mijn bezit heb. Ik weet ook precies in welke scènes die te zien zijn”, zegt Michel die ook zijn dochter Leia noemde naar een karakter uit de films.

Handtekeningen

Zijn collectie blijft nog groeien, maar hij koopt lang niet alles meer. “Van de eerste reeks films verzamel ik wel nog alles, maar niet van elke nieuwe film, want die figuurtjes zijn te koop in elke speelgoedwinkel. Ik haal nu vooral veel voldoening uit het feit dat ik mijn collectie kan tonen en de bezoekers kunnen poseren bij zes personages. Ik verkoop ook wel wat dubbele exemplaren, maar de essentie blijft toch dat ik anderen wil laten genieten van de Star Wars-sfeer. Het jagen op handtekeningen van wie ooit meewerkte aan de film blijf ik wel doen.”

De Star Wars Day vindt plaats op 25 november van 10 tot 17 uur in Dacia Center, Brugsesteenweg 51 in Bredene. De toegang is gratis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees