Peperdure asbestinventaris blijkt onvolledig: 480 gebouwen moeten opnieuw worden onderzocht

In het internaat in de Pollepelstraat (links op de foto) zit asbest in het pleisterwerk. Maar het gebouw blijft open: zolang de vezels vastzitten, zijn ze niet schadelijk. Foto: ID/ Lieven Van Assche

Gent -

Een op de acht stads­gebouwen in Gent moet opnieuw worden gescreend op asbest. In een stadsinternaat zijn schadelijke asbestvezels aangetroffen in het pleisterwerk. De asbest­inventaris, die nochtans een half miljoen euro heeft gekost, blijkt dus onvolledig.

Alle stadsgebouwen ouder dan twintig jaar, zo’n tachtig procent van het volledige patrimonium, moeten opnieuw worden onderzocht op asbest. Dat gaf schepen van Facility Managment Martine De Regge (SP.A) aan na een vraag van gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA) in een commissie.

De bal ging aan het rollen door de ontdekking van schadelijke asbestvezels in het pleisterwerk van het stads­internaat in de Pollepelstraat, tussen de Savaanstraat en de Bagattenstraat en dus pal in het centrum. Dat gebeurde tijdens verbouwingswerken in september. Het werk moest meteen worden stilgelegd.

Hermetisch afgesloten

“Het gaat om kleine asbestconcentraties van twee procent”, zegt De Regge. “Twee lokalen waar ook asbest in het bouwpuin werd aangetroffen, zijn ondertussen hermetisch afgesloten. Het internaat zelf blijft open. Bezorgde ouders werden op een infoavond met experts gerustgesteld.”

Hoe het verder moet met de verbouwingen aan het internaat, is voorlopig een groot vraagteken. Maar de vondst heeft ook verregaande gevolgen voor de 550 andere gebouwen van de Stad Gent, waaronder 75 scholen. Ook die kunnen zijn bepleisterd met asbesthoudend materiaal.

Geactualiseerd

Tot nu toe dacht de Stad een goed beeld te hebben van de geïnfecteerde gebouwen dankzij de zogenaamde ‘asbestinventaris’. Die werd opgesteld in 1990 en door externe experts nog eens geactualiseerd in 2016. Een peperdure operatie – ze kostte zowat 500.000 euro – die nu onvolledig blijkt: met asbest in pleisterwerk werd geen rekening gehouden.

Asbest zit in huishoudelijke materialen zoals golfplaten, dakleien en buizen. Dat de kankerverwekkende stof ook in kleine concentraties in pleisterwerk aanwezig kan zijn, is volgens de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) vrij uitzonderlijk. “Maar het gebruik kan regionaal gebonden zijn”, zegt woordvoerder Jan Verheyen.

Niet panikeren

De Stad Gent neemt het zekere voor het onzekere. Vanaf 2018 zal ze alle oude stadsgebouwen opnieuw screenen. Dat gebeurt door gaatjes in het pleisterwerk te boren en de stalen te controleren op asbest. “Gebouwen die binnenkort worden gerenoveerd, zullen het eerst worden aangepakt”, aldus De Regge. “De komende maanden stellen we een plan van aanpak op.”

Tijdens de sloop van de eerste Rabottoren, drie jaar geleden, werd ook al onverwacht asbest in de muren aangetroffen. De Stad pompte niet veel later een miljoen euro in een gigantische asbestverwijdering op de meest prioritaire plaatsen. Maar er ligt duidelijk nog veel werk op de plank. “Gent zit nu eenmaal met een oud patrimonium”, aldus De Regge. “Maar de mensen hoeven niet te panikeren. Zolang de vezels vastzitten in het pleister, zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees