Gentse imam Khalid Benhaddou: "Drempel hulpverlening te hoog voor verslaafde moslims"

Khalid Benhaddou pleit op het Gentse drugscongres in het Pand voor een hulpverlening die meer gericht is op drugsverslaafde allochtonen. Foto: fvv

Gent - Drugsverslaafde moslims haken te snel af in de hulpverlening. Dat zei de Gentse imam Khalid Benhaddou gisteren op een Gents drugscongres in het Pand. "Er is nog veel te weinig personeel met een migratieachtergrond."

"Er moet dringend meer personeel met een migratieachtergrond in de Vlaamse hulpverlening komen. Nu zijn er veel te weinig allochtone werkkrachten, terwijl zij net gemakkelijker de brug maken naar verslaafde moslims. Om maar een cijfer te noemen: in de jeugdzorg heeft slechts 1,6 procent van het personeel een migratieachtergrond." 

Te snel afhaken

De Gentse imam Khalid Benhaddou pleitte gisteren op het Gentse drugscongres in het Pand voor een ander soort hulpverlening. Samen met zijn broer Mohamed stampte hij enkele jaren geleden het Moslimadviespunt (MAP) uit de grond om moslims met een verslavingsproblematiek op te vangen. Benhaddou: "We zijn een luisterend oor en willen de drempel verlagen. Maar als we mensen doorverwijzen naar de reguliere therapie, haken ze al snel af omdat ze er worden ondergedompeld in een programma dat vertrekt vanuit totaal andere waarden. Sommige moslims slagen er toch in het programma in afkickcentra succesvol af te ronden. Maar zij gaan meestal naar huis met een nog grotere identiteitscrisis, omdat ze volledig onthecht zijn uit hun waardenkader." 

Van drugs naar religieus extremisme

Benhaddou waarschuwde ook voor de link tussen drugsverslaving en religieus extremisme.

"Verslaafde moslims stoppen soms van de ene dag op de andere omdat ze hun heil ergens anders hebben gevonden: in het religieuze extremisme. Dat is zeer zorgwekkend. Ze kiezen voor drugs om geen deel meer uit te maken van de realiteit. Dezelfde reden waarom ook gekozen wordt voor religieus fanatisme. Drugs zijn verslavend, religieus extremisme kan ook een soort opium zijn."

In de Gentse moskeeën worden nu al infosessies gegeven over drugs en andere verslavingsproblematieken. "Maar binnen de allochtone gemeenschap is drugs nog altijd een taboe", aldus Benhaddou. "Moslims die drugs gebruiken, worden gemarginaliseerd en geculpabiliseerd."

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio