Verdediging in dossier-Omega Diamonds vraagt arrest hof van beroep niet te verbreken

Verdediging in dossier-Omega Diamonds vraagt arrest hof van beroep niet te verbreken

Foto: Imagedesk / Patrick De Roo

De verdediging in het dossier rond de miljardenclaim van Douane en Accijnzen tegen het diamantbedrijf Omega Diamonds en elf medebeklaagden ziet geen reden om het arrest van het hof van beroep te verbreken. Volgens het parket-generaal bij het hof van Cassatie had het Antwerpse hof een te beperkt onderzoek gevoerd van de feiten in het dossier. “Dat klopt niet”, meent de verdediging.

Omega Diamonds voerde tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten in. Volgens Douane en Accijnzen had het diamantbedrijf de invoervergunningen daarvoor verkregen op basis van onvolledige en onjuiste informatie over de oorsprong, waarde en leverancier van de diamanten, wat door Omega Diamonds werd betwist.

Douane en Accijnzen had Omega Diamonds, de oprichters Sylvain G. en Arye L., vertrouwenspersoon Marc M., de financiële experts Andy B. en Yves V.D.V., de firma Tulip Diamonds in Dubai en zaakvoerders van firma’s uit Genève en Dubai gedagvaard en vorderde liefst 4,6 miljard euro: de tegenwaarde van de ingevoerde diamanten plus dan nog een boete van 2,29 miljard euro.

Zowel de correctionele rechtbank als het hof van beroep oordeelden echter dat de claim moest afgewezen worden. De invoer van ruwe diamant wordt in België immers gereglementeerd door een stelsel van vergunningen, wat de handel bemoeilijkt. Het hof van beroep oordeelde dat die Belgische regelgeving in strijd is met het Europees recht, omdat dergelijke handelsbelemmerende maatregelen behoren tot de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie.

Volgens het parket-generaal bij het hof van Cassatie had het hof van beroep bij de beoordeling van zijn bevoegdheid geweigerd een belangrijk proes-verbaal te bestuderen en heeft het daarom een te beperkt onderzoek gevoerd van de feiten.

“Dat klopt niet”, pleitte de verdediging dinsdag. “Het hof van beroep kon zijn bevoegdheid enkel beoordelen op basis van de dagvaarding en in die dagvaarding wordt niet gesteld dat de vervolging ingesteld wordt op basis van alle feiten die in het proces-verbaal vermeld staan. Het hof van beroep kon het proces-verbaal wel gebruiken om de dagvaarding te verduidelijken maar niet om zijn bevoegdheid uit te breiden. Bovendien heeft het hof van beroep wel degelijk rekening gehouden met dat proces-verbaal.”

Het hof van Cassatie velt later dinsdag of op een latere datum een arrest.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees