Deze drie veldrijders stoppen aan het eind van het seizoen en waarom we hen zullen missen

Deze drie veldrijders stoppen aan het eind van het seizoen en waarom we hen zullen missen

De echte winter moet nog beginnen maar toch staat nu al vast dat deze drie professionele veldrijders aan het eind van het seizoen de fiets aan de haak zullen hangen. Gaan we hen missen? En waarom zouden we hen eventueel missen?

KLAAS VANTORNOUT

Leeftijd: 35 jaar Belangrijkste prestaties: Belgisch kampioen veldrijden 2013 (Mol) en 2015 (Erpe-Mere). Vice-wereldkampioen profs 2010 (Tabor) en 2013 (Louisville) Waarvan kent u Klaas? Enige controverse was nooit weg met Klaas in de buurt en daar genoot hij heimelijk van. Werd Klaas op zaterdag ziek, dan was hij op zondag top, tot ongenoegen van het publiek. Een parodie op Kortjakje kon dan ook niet uitblijven. Altijd is ons Klaasje ziek, midden in de week maar ’s zondags niet… Op het BK in Erpe-Mere viel hij in de slotronde maar hij was nog leep genoeg om zijn fiets een zwieper te geven zodat ook de rest werd opgehouden. En zowel in de aanloop naar het BK van Mol als dat van Waregem deed het gerucht de ronde dat Klaas trachtte de parcoursbouwers te beïnvloeden. Wat uiteraard categoriek werd ontkend! Klaas Vantornout was een snuifje zout in een bijwijlen sowieso flink gekruide veldritsoep. Gaan we hem missen? Zeer zeker wel! Love him or hate him maar met Klaas in de buurt viel er altijd wel iets te beleven. Wijzelf hadden ooit het genoegen om Klaas met de wagen naar Bilbao te voeren nadat bleek dat de Spaanse luchtverkeersleiders aan een staking waren begonnen. Hilarisch ritje! Wat gaat hij doen? Dat is voorlopig nog onbekend. Maar wie tien jaar op de loonlijst van Jurgen Mettepenningen heeft gestaan, zal altijd wel ergens in de buurt blijven rondhangen.

Deze drie veldrijders stoppen aan het eind van het seizoen en waarom we hen zullen missen
Klaas Vantornout na zijn titel in Erpe-Mere Foto: gia

ROB PEETERS

Leeftijd: 32 jaar Belangrijkste prestaties: Olijke Rob stond in 2012 op het podium van het WK toen in Koksijde Niels Albert zijn duivels ontbond. Zandstuiver Peeters fietste op respectabele afstand naar het zilver, zijn meest spraakmakende prestatie ooit. Waarvan kent u Rob? Van zijn immer gevatte kwinkslagen. Suggereerde vorig jaar dat organisatoren, zoals in de motorcross, voor de wedstrijd het parcours zouden moeten natspuiten om zwaardere parcoursen en dus mooiere wedstrijden te garanderen. Was ook nooit te beroerd om zijn gedacht te zeggen. Toen Sven Nys op het hoogtepunt van zijn kunnen de wens uitsprak om Sven Vanthourenhout mee naar het WK te nemen, schoot dat bij Peeters in het verkeerde keelgat. En vertelde hij dat ook aan Jan en alleman, inclusief Sven Nys. Gaan we hem missen? Sportief niet, extra-sportief wel! Peeters zorgde altijd voor wat animo in een wereld van soms net iets te veel geprogrammeerde antwoorden. Te veel levensgenieter voor te weinig puur talent: dan houdt het op op je 32ste. Wat gaat hij doen? Voorlopig onbekend maar met de familienaam Peeters valt er in en om Mol altijd wel een leuke job te versieren. Is niet te bang om de handen uit de mouwen te steken.

Deze drie veldrijders stoppen aan het eind van het seizoen en waarom we hen zullen missen
Rob Peeters op het WK-podium met Niels Albert en Kevin Pauwels. Foto: BELGAIMAGE

JOERI ADAMS Leeftijd: 28 jaar Belangrijkste prestatie: Werd in 2007 in Hooglede-Gits wereldkampioen veldrijden bij de juniores voor Danny Summerhill en Jiri Polnicky. Veroverde in 2016 in Lille de titel bij de eliterenners zonder contract nadat hij tijdelijk zonder een profcontract was gevallen. Waarvan kent u Joeri? Uitgerekend van die nationale titel bij de elite zonder contract. De Kempenaar solliciteerde die dag openlijk naar de titel van meest ongelukkige kampioen ooit. “Ik ben niet blij omdat ik nog altijd vind dat ik een profcontract waardig ben”, reageerde Adams na afloop. Zijn jongere broer Jens heeft het intussen ook tot de profcategorie geschopt en boekt beduidend betere resultaten. Gaan we hem missen? Neen! Joeri Adams is het bewijs dat een wereldtitel bij de jeugd geen garantie is voor een geslaagde profcarrière. Zijn motor was onvoldoende groot om in de elitecategorie met de absolute toppers mee te spelen. Wat gaat hij doen? Hij werkt al deeltijds in het atelier van Decatlon Turnhout. Die halftijdse job wordt na afloop van het seizoen voltijds. Zal als supporter van zijn broer Jens nog wel in het veldritwereldje blijven opduiken, vermoeden we.

Deze drie veldrijders stoppen aan het eind van het seizoen en waarom we hen zullen missen
Joeri Adams, niet blij met zijn nationale titel. Foto: BELGA

Corrigeer