“Hij sloeg met de vuist want dat maakt minder lawaai”

Vader haalt kinderen terug naar België nadat stiefvader zoontje met down in kruis stampte en dwong sambal te eten

Vader haalt kinderen terug naar België nadat stiefvader zoontje met down in kruis stampte en dwong sambal te eten

Illustratie. Foto: Shutterstock.

De Nederlander Michael Van H. (39) staat terecht nadat hij zijn stiefzoon, stiefdochters en partner zwaar mishandelde. Zijn stiefzoon, die een verstandelijke handicap heeft, kreeg het volgens het Openbaar Ministerie het zwaarst te ontgelden. H. sloeg hem met een stok in het gezicht, stampte in zijn kruis en takelde hem toe met een riem.

De mishandelingen kwamen aan het licht toen de biologische vader van de jongen met Downsyndroom blauwe plekken opmerkte in 2015. Kort daarna bleek dat de school als drie keer alarm sloeg bij ‘Veilig Thuis’, het Nederlandse equivalent van de kinderbescherming.

Zo merkten leerkrachten op dat de jongen naar school kwam met een blauw oog. Toen iemand hem vroeg hoe hij dat had opgelopen, antwoordde hij: “Grote Michael, stok”. De jongen heeft de intellectuele capaciteiten van een kind van drie. Kort daarna vonden ze een grote blauwe plek rond zijn geslachtsdelen. “Grote Michael”, verklaarde de jongen toen terwijl hij schoppende bewegingen maakte.

Tijdens het proces kwamen nog mishandelingen aan het licht. Zo vertelde de 10-jarige zus van het jongetje hoe H. zijn stiefkinderen dwong om boterhammen met sambal te eten. Ook werden ze vaak geslagen. Volgens het meisje deed hun stiefvader dat met de vuist omdat “ klappen met de vlakke hand te veel lawaai maakten”.

Vechtscheiding

De advocaat van de stiefvader trok alle verhalen in twijfel, stellende dat er te weinig bewijs is van de vermeende mishandelingen. “Het jongetje heeft het syndroom van Down”, klonk het, “de verklaringen zijn niet automatisch allemaal waar”. Ook opperde hij dat de biologische vader de verhalen zou hebben opgestookt gezien hij al enkele jaren verwikkeld zit in een bittere vechtscheiding met de moeder van de kinderen. “Hij zou gezegd hebben dat hij er alles aan zou doen om de kinderen bij hem te krijgen”, stelde de raadsman van de stiefvader.

De openbare aanklager gaf geen ruchtbaarheid aan de verdediging en legde de stiefvader een contactverbod op gezien hij nog steeds een relatie heeft met de moeder. De kinderen wonen intussen terug bij hun biologische vader in België.

Het openbaar ministerie eist nu één jaar cel voor H., waarvan de helft met uitstel. Uitspraak volgt op 27 november.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees