Privacy-activist mag Facebook aanklagen, maar niet in naam van anderen

Privacy-activist mag Facebook aanklagen, maar niet in naam van anderen

Privacy-activist Maximilian Schrems heeft als individuele consument het recht om Facebook voor het gerecht te dagen in zijn thuisland Oostenrijk. Dat oordeelt advocaat-generaal Bobek van het Europees Hof van Justitie. Volgens de advocaat-generaal kan Schrems echter niet de vorderingen van tienduizenden anderen meenemen, een zogeheten ‘class action lawsuit’.

De Oostenrijker Max Schrems voert al jaren een verbeten strijd met Facebook over privacy. Schrems slaagde er eerder al in om de zogenaamde Safe Harbour-regeling ongeldig te laten verklaren. Dat systeem regelde sinds 2000 hoe bedrijven in Europa en de VS moesten omgaan met de trans-Atlantische overdracht van persoonsgegevens.

Schrems stapte vervolgens ook naar de rechter in Oostenrijk met een klacht tegen Facebook Ierland, het Europese hoofdkwartier van Facebook, omdat hij vindt dat zijn recht op privacy en op de bescherming van zijn gegevens geschonden zijn. Schrems probeerde in zijn klacht ook de vorderingen van een hele reeks andere Facebook-gebruikers mee te nemen.

Individueel of in groep?

Facebook zelf betwist de internationale bevoegdheid van de Oostenrijkse rechter. Het bedrijf vond ook dat Schrems niet (langer) als een consument kan worden gezien. Schrems is namelijk niet alleen particulier gebruiker van het sociale netwerk, maar heeft ook een eigen Facebook-pagina die hij beroepsmatig gebruikt om zijn volgers op de hoogte te houden van zijn juridische strijd. Dat is volgens Facebook beroepsmatig gebruik.

Het Oostenrijkse gerecht legde de kwestie voor aan het Europees Hof van Justitie. Daar is advocaat-generaal Bobek nu van mening dat Schrems zijn rechten als consument behoudt, wat zou betekenen dat Schrems Facebook kan aanklagen in zijn thuisland. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt in veel gevallen wel gevolgd door het Hof.

De advocaat-generaal merkt anderzijds wel op dat Schrems niet kan instaan voor de vorderingen van anderen. Hij kan zijn aanklacht dus niet namens andere gebruikers uit binnen- en buitenland indienen.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees