Politie formeel: 'Geen vaststellingen van kraakcircuits in Gent'

Politie formeel: 'Geen vaststellingen van kraakcircuits in Gent'

Dit pand werd maandag een tijd lang gekraakt. Door een georganiseerde groep? "Daar zijn geen vaststellingen van", zegt de politie. Foto: fvv

Gent - Er bestaan geen vaststellingen bij de politiediensten dat er georganiseerde krakerscircuits actief zijn in Gent. Dat zegt de Gentse politie. Gentse volksvertegenwoordigers roepen dinsdag via sociale media op om "de georganiseerde kraakindustrie keihard aan te pakken".

"Dat de krakers met een busje werden opgehaald aan het station en afgezet aan de woning doet vermoeden dat er bendes actief zijn in #Gent. Hier moet krachtig tegen opgetreden worden."

"Roma-krakers werden met busje van station naar woning gebracht. Dat lijkt echt steeds meer een georganiseerde kraakindustrie in Gent. Medeplichtigen keihard aan te pakken."

Dat schrijven Veli Yüksel (CD&V, bovenste citaat) en Peter Dedecker (N-VA, tweede citaat) dinsdagochtend op sociale media.

De twee Gentse volksvertegenwoordigers reageren op een mediacitaat van de eigenaars van een pand aan de Palinghuizen in Gent dat maandag werd gekraakt. "De krakers vertelden dat ze met een busje werden opgehaald aan het station en aan de deur afgezet", verklaren de eigenaars.

Formeel

De politie van Gent is echter formeel: er zijn bij de politiediensten momenteel geen vaststellingen of feiten bekend die erop wijzen dat er georganiseerde kraakcircuits actief zijn in Gent. "Wij hebben daar geen vaststellingen van", zegt woordvoerder Matto Langeraert.

Korpschef Filip Rasschaert verklaarde maandagavond in de Gentse gemeenteraadscommissie Algemene Zaken dit: "Er lopen geruchten van organisaties die daar achter zitten, dat kan allemaal wel zijn. Maar tot op heden konden wij enkel op heterdaad tussenkomen."

Dit sluit niet uit dat er circuits actief zijn. Soortgelijke getuigenissen, over het voorzien van sleutels en uitkiezen van leegstaande panden, doken eerder al op in de media. Maar de politie zegt dat ze dit pas zal kunnen vaststellen nu de nieuwe kraakwet er is.

Rasschaert: "Nu kraken een misdrijf wordt, kan iedereen die actief oproept om misdrijven te plegen naar mededaderschap neigen. Wie kraken vergemakkelijkt door adressen te geven, of vervoer ter beschikking stelt, kan medeplichtig zijn. We gaan dat geval per geval moeten bekijken."

"Of er organisaties achter zitten zal blijken. Vanaf nu zullen het gerechtelijke onderzoeken worden. Dat is iets dat we de komende weken of maanden zullen zien gebeuren."

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio