Mode

Strepen op een legging, dat mag alleen adidas van de rechter

Strepen op een legging, dat mag alleen adidas van de rechter

Foto: SHutterstock

H&M mag van de rechtbank in Den Haag niet langer gebruikmaken van twee parallelle strepen, die goed lijken op die van adidas, op zijn sportkleding. De twee multinationals vechten al twintig jaar over het gebruik van die strepen en adidas lijkt nu eindelijk zijn slag te gaan thuishalen. Al is de Zweedse keten niet van plan het daarbij te laten.

In de Benelux zijn de kenmerkende parallelle strepen van adidas al sinds de jaren zeventig gedponeerd als beeldmerk. Dat betekent dat zij de enige zijn die ze zo mogen gebruiken. Toen H&M in 1997 voor het eerst de 'Work Out'-collectie uitbracht met items met twee parallelle strepen in plaats van drie, vond adidas dat het daarmee een inbreuk beging omdat ze te veel op elkaar leken. Een robbertje dat ondertussen al meer dan twintig jaar wordt uitgevochten.

Nu heeft de rechter in Den Haag adidas gelijk gegeven en H&M heeft dan ook meteen de verkoop van zijn sportcollectie - voorlopig - gestaakt. Al lijkt het Zweedse bedrijf niet meteen van plan op te geven na de flinke streep door de rekening. Zij zijn namelijk van mening dat strepen op een kledingstuk gewoon een trend zijn. Het weigerde daarom ook een verklaring van adidas te ondertekenen waarbij het in de toekomst zou zweren niet langer van de strepen gebruik te zullen maken.

Het is niet de eerste keer dat adidas een rechtszaak aanspant voor plagiaat van de iconische drie strepen. Eerder sleepte het ook onder meer C&A Nederland voor de rechtbank, maar die zaak werd toen met een minnelijke schikking afgerond.  

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees