Van leugentje om bestwil tot fraude op cv: 3 op 4 bazen betrappen sollicitanten op onwaarheden

Van leugentje om bestwil tot fraude op cv: 3 op 4 bazen betrappen sollicitanten op onwaarheden

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Werkzoekenden die hun cv ‘opsmukken’ om meer in het oog te springen of om te verdoezelen dat ze toch niet de ­geknipte man of vrouw voor de job zijn, ze vormen blijkbaar geen uitzondering. Liefst driekwart van de Belgische werkgevers ­betrapte al sollicitanten op zo’n halve waarheid of hele leugen.

Misschien hebt u het ook al eens gedaan. U omschrijft uzelf als “diensthoofd” terwijl uw dienst slechts één persoon telde: uzelf. Of u vermeldt bij uw diploma’s ook een studie die u niet hebt afgewerkt. Of u beweert “vloeiend Duits” te spreken maar kent hoogstens de tekst van 99 Luftballons. “Toch maar niet doen”, waarschuwt Frédérique Bruggeman, directrice bij Robert Half BeLux. Dat rekruteringsbureau voor gespecialiseerde profielen ondervroeg 300 managers van Belgische bedrijven die de voorbije jaren medewerkers rekruteerden. En wat blijkt: liefst 74 procent onder hen weigerde ooit al een kandidaat omdat die op zijn cv een loopje nam met de waarheid.

Dit zijn de meest voorkomende leugens op een cv:

Gebrek aan zelfkennis

Kan je het ‘pimpen van je eigen vaardigheden’ nog vergoelijken als ‘een leugentje om bestwil’ – of een schromelijk gebrek aan zelfkennis –, dan neigt het vermelden van niet-behaalde diploma’s al naar pure fraude. “Transparantie en eerlijkheid tijdens een sollicitatie zijn nochtans cruciaal voor de geloofwaardigheid van een kandidaat”, zegt Frédérique Bruggeman. “En werkgevers zijn ook niet van gisteren. Veel bedrijven voeren een diepgaande achtergrondcontrole uit en bellen naar uw vroegere werkgevers of onderwijsinstelling. Bovendien kunnen ze u altijd documenten zoals een loonfiche of een diploma vragen. Sommige gaan zelfs na wat u zoal op sociale media als LinkedIn of Facebook hebt gepost en natuurlijk zullen ze u ook grondig interviewen en wellicht zelfs testen.”

De kans is dus reëel dat u door de mand valt. “En dat zou zonde zijn, want eigenlijk is het niet eens nodig om ­zulke risico’s te nemen”, zegt de rekruteringsspecialiste. “Werkgevers beseffen heus wel dat niemand perfect is en zijn, zeker in deze tijden van arbeidskrapte, bereid om mensen in wie ze geloven, bij te scholen. U brengt dus alleen maar uw carrièrekansen in gevaar.”

Want zelfs als het u tóch lukt om de gewenste job in de wacht te slepen, zit u nog niet op rozen. “Een aantoonbare leugen op een cv kan een gegronde reden zijn tot ontslag”, waarschuwt professor Frank Hendrickx van het Instituut voor Arbeidsrecht van de KU Leuven. “Er is namelijk een specifieke CAO die duidelijk bepaalt dat beide partijen elkaar te goeder trouw moeten informeren. Op basis daarvan hebben rechters al arbeidscontracten nietig verklaard wanneer de werknemer zich schuldig had gemaakt aan bedrog tijdens de sollicitatieprocedure. Het contract heeft dan juridisch nooit bestaan en de werkgever kan de werknemer dus zonder vergoeding op straat zetten.”

En probeer zoiets maar eens uitgelegd te krijgen in uw cv bij een volgende sollicitatie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees