Kinderrechtenorganisatie gaat Belgische pedofielen volgen tot in ‘seksparadijzen’ in Azië

Kinderrechtenorganisatie gaat Belgische pedofielen volgen tot in ‘seksparadijzen’ in Azië

Terre des Hommes, dat in 2013 met een virtueel meisje jacht maakte op cyberpedofielen, gaat nu actief jacht maken op Belgische pedofielen die naar het buitenland reizen om zich daar aan kinderen te vergrijpen. Ze willen daarvoor samenwerken met Child Focus, maar die houden voorlopig de boot af.

Met hun virtueel meisje Sweety kon de organisatie tientallen cyberpedofielen ontmaskeren. Het nieuwe project van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes werkt op twee fronten. Cyberteams hier zullen reizen van vermeende pedofielen in kaart proberen te brengen. Ze geven vervolgens de identiteiten van bij ons gekende pedofielen door aan de collega’s in ‘seksparadijzen’, vooral in Azië. In die landen zijn volgens projectleider Gideon Van Aartsen privédetectives, juristen en maatschappelijk werkers actief.

Kinderrechtenorganisatie gaat Belgische pedofielen volgen tot in ‘seksparadijzen’ in Azië
Terre des Hommes lanceerde in 2013 Sweety, een virtueel meisje, om jacht te maken op cyberpedofielen

De undercoveragenten volgen de kindermisbruikers, proberen bewijzen te verzamelen en te zorgen dat ze op heterdaad kunnen worden betrapt. Vervolgens schakelen ze betrouwbare politieagenten in, iets wat volgens Van Aartsen in die landen niet altijd evident is omdat ze vaak onder een hoedje spelen met de pooiers, om hen te arresteren. De slachtoffers worden dan ter plaatse opgevangen en juridisch begeleid.

Child Focus houdt de boot af

Terre des Hommes hoopte in ons land nauw samen te kunnen werken met Child Focus, dat in ons land campagne voert tegen seksueel misbruik. Maar daar houdt men de boot af. “We juichen het initiatief toe en streven hetzelfde doel na. Alleen is onze aanpak anders. Wij geloven meer in preventie terwijl Terre des Hommes actief op zoek gaat naar plegers”, zegt Dirk Depover

Gearresteerd in Nepal

Hoeveel Belgische pedofielen de organisatie al op het oog heeft en actief volgt, is voorlopig niet bekend. In Nederland is Terre des Hommes al langer actief bezig met de jacht op pedofielen die slachtoffers maken in het buitenland.

“In Nederland hebben we 350 pedofielen in kaart gebracht die we nu actief volgen. Zo werd vorige week in Nepal de Nederlandse kindersekstoerist Henk K. (75) uit Tilburg aangehouden voor het misbruiken van minderjarigen. Hij werd al twee jaar gevolgd en is op heterdaad betrapt met vier kinderen in een guesthouse in Kotheswor”, klinkt het.

Kinderrechtenorganisatie gaat Belgische pedofielen volgen tot in ‘seksparadijzen’ in Azië
Henk K. werd opgepakt in Nepal.

“Henk K. werd al enige tijd in de gaten gehouden door privédetectives van ons Watch-team in Nepal. Die volgens de activiteiten van kindersekstoeristen op diverse hot spots in Azië”, zegt Gideon Van Aartsen.

“De vier slachtoffers worden door onze lokale partnerorganisatie opgevangen en krijgen psychologische steun en juridische begeleiding bij het getuigen tegen K. Hij moet zich verantwoorden voor het District Court in Kathmandu. Er hangt hem een celstraf van 13 jaar boven het hoofd, voor kindermisbruik en ook voor het vervaardigen van kinderpornografie. Dat laatste deed hij niet alleen, maar met drie andere Nederlanders, van wie er inmiddels één in Amsterdam is opgepakt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees