Zo straf is de stunt van David Goffin: deze landgenoten probeerden ooit even goed te doen (maar slaagden niet)

Zo straf is de stunt van David Goffin: deze landgenoten probeerden ooit even goed te doen (maar slaagden niet)

Filip De Wulf bij zijn verloren halve finale tegen Gustavo Kuerten. Foto: EPA

Kim Clijsters en Justine Henin zorgden er onder hun tweetjes voor dat het Belgische vrouwentennis jarenlang tot de absolute wereldtop behoorde. Maar hoe zat dat eigenlijk bij de mannen? Tien hoogtepunten uit het Belgische mannentennis. De prestaties van Goffin buiten beschouwing gelaten, uiteraard!

1. Filip Dewulf- halve finale Roland Garros1997 Toch wel de strafste prestatie uit de naoorlogse periode. Kwam vanuit de kwalificaties en klopte toppers als Corretja, Portas en Norman om in de halve finale gestuit te worden door de latere winnaar Gustavo Kuerten. Won ook twee ATP-toernooien, Wenen en Kitzbuehl.

Zo straf is de stunt van David Goffin: deze landgenoten probeerden ooit even goed te doen (maar slaagden niet)
Malisse in Wimbledon. Foto: BELGA

2. Xavier Malisse - halve finale Wimbledon 2002 Intrinsiek vermoedelijk een groter talent dan Dewulf maar mentaal niet altijd even sterk. Stond er toch in 2002 toen hij de halve finale van Wimbledon bereikte na onder meer de Nederlander Richard Krajicek te hebben uitgeschakeld. Werd op zijn beurt in de halve finale gewipt door David Nalbandian. Won drie ATP-toernooien en verkeerde een tijdlang met de Amerikaanse vedette Jennifer Capriati.

3. Xavier Malisse / Olivier Rochus - winst finale dubbelspel Roland Garros 2004 Het is ‘slechts’ een dubbeltitel maar tot nader order zijn Xavier Malisse en Olivier Rochus nog altijd de enige Belgen die een Grand Slam op hun naam hebben staan. Daarvoor moesten ze in de finale van Roland Garros afrekenen met specialisten én thuisspelers Santoro-Llodra.

Zo straf is de stunt van David Goffin: deze landgenoten probeerden ooit even goed te doen (maar slaagden niet)
Rochus/Malisse: winst in het dubbelspel in Roland Garros Foto: BELGAIMAGE

4. Jacky Brichant - halve finale Roland Garros 1958 In een periode dat tennis nog een elitaire sport was, speelde Jacky Brichant nationaal en internationaal de pannen van het dak, aanvankelijk als dubbelspeler. Ging zich pas vanaf 1957 toeleggen op het enkelspel. Won in datzelfde jaar het toernooi van Monte Carlo, een jaar later strandde hij in de halve finale van Roland Garros. Opvallend weetje: Brichant was ook een succesvol basketbalspeler. Hij speelde met Royal IV maar liefst vijf keer kampioen en maakte ook deel uit van de nationale ploeg.

5. Paul de Borman - halve finale Wimbledon 1904 Paul de Borman was de pionier van het Belgische tennis. In 1904 bereikte de Borman de halve finales op Wimbledon en verloor hij met Willy le Maire de Warzée de finale van de International Lawn Tennis Challenge, de voorloper van de Davis Cup, tegen de Britse Eilanden. Was net na WO II ook twee jaar lang voorzitter van de Internationale Tennisfederatie.

6. Jean Washer - halve finale Roland Garros 1925 Een voormalige luitenant van het Belgische leger tijdens Wereldoorlog I groeide tijdens het interbellum uit tot een succesvol tennisspeler. Acht keer won hij de nationale titel, in 1925 bereikte hij de halve finale van Roland Garros. Daarin werd hij uitgeschakeld door Jean Borotra, één van de Franse vier musketiers. Vader van Philippe Washer (zie verder).

7. Finale Davis Cup Groot-Brittannië - België 2015 Ondanks het 3-1 verlies tegen het Groot-Brittannië van Andy Murray blijft dit een hoogtepunt van het Belgische mannentennis. Onze landgenoten, onder leiding van David Goffin, schakelden achtereenvolgens titelverdediger Zwitserland (zonder Federer), Canada en Argentinië uit alvorens in de finale te struikelen. Ook eind deze maand staan de Belgen in de finale van de Davis Cup. Deze keer is Frankrijk de tegenstander.

Zo straf is de stunt van David Goffin: deze landgenoten probeerden ooit even goed te doen (maar slaagden niet)
Foto: Photo News

8. Philippe Washer - kwartfinale Roland Garros 1957 Zoon van Jean Washer. Hij won tijdens WOII het juniorestoernooi van Roland Garros. Kende zijn grootste successen als dubbelspeler aan de zijde van Jacky Brichant. In het enkelspel bereikte hij in 1957 de kwartinale van Roland Garros. Overleed in 2015 op de dag dat de Davis Cupfinale tussen België en Groot-Brittannië begon.

9. Dick Norman - vierde ronde Wimbledon 1995 Kent u hem nog, de boomlange West-Vlaming. Deed in 1995 van zich spreken toen hij als lucky loser achtereenvolgens ex-winnaars Pat Cash en Stefan Edberg uitschakelde alvorens zelf te worden gewipt door de al even gerenommeerde Boris Becker. Norman ontwikkelde zich doorheen de jaren ook tot een prima dubbelspeler met een verloren finale op Roland Garros in 2009.

Zo straf is de stunt van David Goffin: deze landgenoten probeerden ooit even goed te doen (maar slaagden niet)
Dick Norman na zijn zege tegen Stefan Edberg Foto: IMAGEGLOBE

10. Olivier Rochus - vierde ronde Australian Open 2005 Met zijn 1m68 blijft Olivier Rochus nog altijd één van de kleinste spelers van het circuit maar het belette hem niet om zowel op Wimbledon (2003), US Open (2004) als de Australian Open (2005) de vierde ronde te bereiken. In Melbourne moest hij het in de vierde afleggen tegen de latere winnaar Marat Safin na een heroïsche partij. Rochus won de eerste set maar moest daarna drie sets op rij in de tiebreak de duimen leggen voor zijn Russische opponent. Won in 2004 ook de dubbeltitel met Xavier Malisse in het dubbelspel op Roland Garros.

En dan ook nog... Kristof Vliegen, Christophe Van Garsse, Steve Darcis… Beiden bereikten de derde ronde van een Grand Slam. Iets waar Bernard Boileau, het enfant terrible van de Belgische tennissport, niet in slaagde. Hij was misschien wel de meest getalenteerde van allemaal maar een fout levenspad zorgde ervoor dat zijn carrière nooit heeft gebracht wat erin zat. Bereikte nochtans ooit de 43ste plaats in de ATP-ranking maar kon op de grote toernooien nooit uitblinken. Bekende achteraf dat hij op het eind van zijn carrière vooral leefde op heroïne en liep een gevangenisstraf op voor het gebruik en dealen van drugs.

Corrigeer