Omstreden islamoloog dient klacht in tegen Belgische vrouw die hem beschuldigt van verkrachting

Omstreden islamoloog dient klacht in tegen Belgische vrouw die hem beschuldigt van verkrachting

Foto: AP

De Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan gaat klacht indienen voor laster, smaad en eerroof tegen de Belgische vrouw die hem op 31 oktober in een interview op de Franstalige televisiezender RTBF beschuldigde van seksueel geweld. “Het gaat hier om leugenachtige beschuldigingen die hij ten stelligste ontkent en die enkel bedoeld zijn om hem te beschadigen”, aldus Me Wajdi Khalifa, de advocaat van Ramadan.

Omstreden islamoloog dient klacht in tegen Belgische vrouw die hem beschuldigt van verkrachting
De onherkenbaar gemaakte vrouw deed eind oktober haar verhaal op de RTBF Foto: RTBF

Eind oktober dienden twee vrouwen - naar aanleiding van de onthullingen tegen Hollywood-producer Harvey Weinstein - in Frankrijk klacht in voor verkrachting door Tariq Ramadan. Eén van die vrouwen wordt op haar beurt door de omstreden theoloog en islamoloog aangeklaagd voor smaad. Ramadan liet ook al weten om dezelfde reden klacht te zullen indienen tegen een Zwitserse krant die hem beschuldigde van seksueel misbruik van minderjarigen.

En vandaag maakte de advocaat van de man ook bekend dat hij in België klacht zal indienen tegen de vrouw die op 31 oktober in het televisiejournaal op de Franstalige televisiezender RBTF anoniem haar verhaal deed. Daarin vertelde de vrouw dat ze het slachtoffer werd van seksueel geweld en bedreigingen van de bekende docent aan de universiteit van Oxford. In afwachting van nader onderzoek werd Ramadan daar “in onderling overleg” al met verlof gestuurd.

“Het betreft hier leugenachtige beschuldigingen die hij ten stelligste ontkent, en die enkel bedoeld zijn om hem te beschadigen. Dit is een onduldbare aanva op zijn eer en reputatie”, verklaart zijn raadsman Me Wajdi Khalifa de gerechtelijke stappen.

De 55-jarige Ramadan is de kleinzoon van de stichter van de Moslimbroederschap, en staat bekend om zijn pleidooi voor een Europese islam. Hij is vooral populair bij conservatieve moslims, maar is ook zeer omstreden: sommigen verwijten hem religieus fundamentalisme te verbergen achter moderne retoriek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees