'Ongeluk' met sigaret kan jongeman mogelijk duur te staan komen

'Ongeluk' met sigaret kan jongeman mogelijk duur te staan komen

Foto: PhotoNews

Willebroek / Dendermonde - Een man uit Willebroek riskeert drie jaar cel voor brandstichting in een toilet van het treinstation van Dendermonde. Een zware vordering, maar de minimumstraf voor zulke feiten. Zelf beweert de verdachte dat het om een ongeluk met een sigaret ging.

De brand waarvoor Keony V.R. zich dinsdagochtend moest verantwoorden in de correctionele rechtbank van Dendermonde ontstond op 9 februari van vorig jaar. De onderstationschef van het station van Dendermonde zag om 5 uur rook en vuur in een publiek herentoilet en verwittigde meteen de hulpdiensten. De brandweer had de situatie snel onder controle maar de schade aan de toiletten was aanzienlijk.

Op de camerabeelden die nadien door de politie werden bekeken, was te zien hoe drie mannen op het uur van de brand wegliepen. Eén van hen was Keony V.R., die eerder al in de gevangenis zat voor het plegen van diefstallen. Hij werd opgepakt en bekende dat hij ‘uit boosheid’ brand had gesticht in een vuilnisemmer op het toilet. Maar die verklaring trok hij tijdens zijn proces opnieuw in. “Het was eigenlijk een minderjarige vriend die de brand veroorzaakte”, vertelde hij aan de rechter. “Hij was aan het roken op het toilet en had zijn sigaret in de vuilnisemmer gegooid. Door de schuld op mij te nemen wou ik voorkomen dat hij terug naar een instelling moest. Ik had er geen idee van dat de feiten zo ernstig waren.”

Vandalisme

Een ‘leugentje’ dat Keony V.R. mogelijk zuur kan opbreken. Openbaar aanklager Cindy Reynders geloofde niets van zijn nieuw verhaal en vorderde voor hem drie jaar cel, mogelijk met probatie. Dat is de minimumstraf voor feiten van brandstichting.

Volgens de advocaat van V.R. ging het eerder om vandalisme dan om brandstichting. “De vuilnisbak in het toilet was uitgebrand, maar elders waren er geen sporen van vuur te vinden”, pleitte de raadsman. “Het herentoilet zelf heeft ook geen vuur gevat. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was de brand ook al gedoofd.”

De rechter doet op 5 december uitspraak in de zaak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees