Gruwel op een onbewoond eiland

Mysterieus ‘Murder Island’: 400 jaar na massamoord nieuwe lichamen gevonden

Mysterieus ‘Murder Island’: 400 jaar na massamoord nieuwe lichamen gevonden

De Batavia strandde in 1629 in Australië.

Wetenschappers hebben voor de westkust van Australië nieuwe skeletten gevonden van de Batavia-schipbreukelingen. Toen het Nederlandse schip in 1629 op een rif strandde, had niemand de gevolgen kunnen voorzien. Een 40-tal opvarenden verdronk meteen, de overlevenden zwommen naar Beacon Island. Een plek die later bekend zou staan als ‘Murder Island’.

Zo’n 400 jaar geleden vertrok de Batavia, een Nederlands transportschip, vanuit Texel naar de Oost-Indische eilanden. Doel van de tocht? Het vervoeren van luxegoederen naar de Nederlandse kolonies en de oversteek voor zo’n 300 - voornamelijk Nederlandse - opvarenden. De eindbestemming werd nooit gehaald want het schip kwam tot een zinken in Australische wateren. Een 40-tal opvarenden verdronk meteen door de enorme chaos. Wie de schipbreuk wel overleefde, stond nog erger te wachten.

‘Lord of the Flies’, maar dan echt

De rest slaagde erin naar het nabijgelegen Beacon Island te zwemmen. Al snel namen enkele rebellen, onder leiding van Jeronimus Cornelisz, de controle over de volledige groep en werd het kleine koraaleiland met een schrikbewind geleid. Er werd gefolterd, verkracht en vermoord.

Wetenschappers en historici vergelijken de wantoestanden met ‘The Lord of the Flies’, de film die gebaseerd is op het gelijknamige boek vertelt het verhaal van Britse schooljongens die met een vliegtuig neerstorten op een onbewoond eiland. Ze falen grandioos in het samenwerken en lijken al snel een groep wilden met alle gruwelijke gevolgen van dien.

Mysterieus ‘Murder Island’: 400 jaar na massamoord nieuwe lichamen gevonden
Een van de slachtpartijen. Foto: Wikipedia

Murder Island

In amper drie maand tijd worden op Beacon Island meer dan 120 mensen vermoord. Eerst omdat de rebellen zich willen verzekeren van hun machtspositie door mogelijke concurrentie schrik aan te jagen, nadien gewoon voor het plezier. Een baby die te luid huilde, een vrouw die niet op avances wil ingaan, de scherpte van een mes testen: redenen genoeg voor de gezaghebbers om een einde te maken aan onschuldige levens. De slachtpartijen bezorgden Beacon Island de bijnaam Murder Island en gingen de geschiedenis in als eerste en grootste massamoord van Australië. Uiteindelijk werden de overlevenden van het eiland gered en stonden de rebellen terecht.

400 jaar later: nog steeds lichamen te vinden

Tot op vandaag blijft het dramatische verhaal van de Batavia tot de verbeelding spreken. Wetenschappers vonden de voorbije decennia schatten, muntgeld en resten van lichaam. En ook nu nog, 400 jaar later, hebben archeologen beenderen en zelfs volledige skeletten opgegraven.

“In totaal zijn al vijftien lichaam teruggevonden,” zegt Dr. Patterson, die het eiland samen met zijn team onderzoekt. “De reconstructie van de gebeurtenissen en de staat van de lichamen tonen aan dat het een verschrikkelijke ervaring was.”

Video: Daily Mail

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees