Reumatische handen van vrouw zitten vol goud, artsen staan perplex

Reumatische handen van vrouw zitten vol goud, artsen staan perplex

Foto: The New England Journal of Medicine ©2017

De dokters konden hun ogen bijna niet geloven toen ze de röntgenfoto’s van een 58-jarige vrouw bekeken. Sinds haar achttiende had ze al klachten gehad over gewrichtspijnen, die ze duidelijk veelvuldig op een bijzondere manier had laten behandelen.

Dokters in het St. Vincents ziekenhuis in Zuid-Korea keken vreemd op toen ze op de röntgenfoto’s van de 58-jarige vrouw zagen dat haar handen vol gouddraad zaten. De vrouw had al sinds haar achttiende geklaagd over gewrichtspijnen en had tien jaar geleden ook de diagnose van reumatoïde artritis gekregen.

Doorheen de jaren had de vrouw een in Azië populaire behandeling laten uitvoeren waarbij kleine stukjes steriele gouddraad onder de huid worden aangebracht. Er is weinig tot geen wetenschappelijke basis voor de zogeheten ‘gouddraadacupunctuur’, maar dat houdt veel mensen niet tegen.

“In Oost-Azië en over de hele wereld, wordt acupunctuur, ook gouddraadacupunctuur, gebruikt om gewrichtspijn te behandelen. Orale en injecteerbare middelen met goud worden ook soms gebruikt”, aldus de behandelende dokters van de vrouw.

De vrouw kreeg uiteindelijk nieuwe medicijnen voorgeschreven voor haar artritis, maar de gouddraadjes bleven gewoon zitten.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees