Philippe Gilbert over zijn nieuwe motivatie voor 2018: “Ik wil kunnen stoppen zonder enige spijt”

Philippe Gilbert over zijn nieuwe motivatie voor 2018: “Ik wil kunnen stoppen zonder enige spijt”

Foto: BELGA

Philippe Gilbert is op zijn 35e nog lang niet uitgeblust. Hij tekende bij Quick Step Floors een nieuw tweejaarscontract omdat hij zichzelf nog maximaal twee jaar geeft om zowel de Primavera als Parijs-Roubaix te winnen. Gilbert blikte op de website van de ploeg nog eens openhartig terug op zijn succesvol 2017 en verklapte ook zijn “verse motivatie” voor 2018: “Ik wil kunnen stoppen zonder enige spijt.”

“Als ik terugblik op 2017, is het duidelijk dat ik vorig jaar de juiste beslissing heb genomen toen ik voor Quick-Step Floors koos”, spaart Gilbert de lof niet op de website van Quick Step Floors. “Ik wist dat de ervaring en de sterkte van het team me zouden helpen in de klassiekers.”

“De Ronde van Vlaanderen was voor mij een enorm doel, ik was er al maanden over aan het spreken. Het is één van de grootste en belangrijkste wedstrijden en ik heb er altijd van gedroomd om er te winnen. Mijn team was fantastisch die dag en beschermde me vanaf het begin en bij de beslissende demarrage op de Kapelmuur. Je wint zo’n wedstrijd nooit alleen, dus daarom verdienen mijn teamgenoten alle lof: mijn zege was niet mogelijk zonder hun hulp. Ik weet dat het misschien een gekke zet was om op 55 kilometer alleen aan te vallen, maar ik voelde me sterk en zelfverzekerd. Alleen aankomen in Oudenaarde was iets heel bijzonders, niet alleen omdat ik eindelijk de Ronde won maar ook omdat ik het deed voor een Belgisch team en in de trui van Belgisch kampioen. Dat is een moment dat ik altijd zal koesteren, één van de hoogtepunen uit mijn carrière.”

Twee weken later startte Gilbert in de Amstel Gold Race, “zonder een idee te hebben van hoe zwaar en emotioneel die dag zou zijn”.

“Ik wist dat ik de benen had om te winnen, maar toen kwam ik zwaar ten val met nog 100 kilometer te rijden. Het was een moeilijk moment en mijn eerste gedachte was dat mijn wedstrijd en zelfs mijn seizoen voorbij was. Het was pijnlijk, maar opnieuw met de hulp van het team keerde ik terug in het peloton en geraakte ik weer voorin, net voordat de wedstrijd in de beslissende plooi viel. De zege na de meest intense 100 kilometer uit mijn carrière in zo’n onvoorspelbare koers, was echt emotioneel.”

Bij die val in de Amstel liep Gilbert een gescheurde nier op, zo bleek achteraf. Daardoor moest hij ook passen voor de Ardense klassiekers en de Giro d’Italia. Eind mei maakte hij zijn terugkeer in de Ronde van België, waar hij als vierde eindigde, won in juni een etappe in de Ronde van Zwitserland.

“Zo ging ik met goede benen naar de Tour de France, waar ik alle persoonlijke ambities op gaf om samen het ganse team in dienst te rijden van Marcel (Kittel). Dat al ons werk beloond werd met vijf overwinningen, was erg leuk. Helaas hadden we ook veel pech, waarbij Dan (Martin) geblesseerd raakte en Marcel en ikzelf moesten opgeven door ziekte.”

Op het WK ten slotte wist Gilbert dat de slotklim een ??belangrijke rol zou spelen. “Het idee was om iets in de finale te proberen maar ik bleek niet de enige met dit plan, waardoor een sprint onvermijdbaar was.”

“Nieuwe motivatie”

“De lente is mijn favoriete onderdeel van het seizoen, dus het is duidelijk dat ik me opnieuw zal concentreren op de eendagswedstrijden”, blikt Gilbert vooruit op 2018. “Iedereen weet dat ik ervan droom Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix te winnen en zo mijn palmares met deze twee Monumenten te voltooien. Door daar op te mikken, krijg ik een nieuwe motivatie. Maar het gaat uiteraard niet alleen om deze wedstrijden, ik wil competitief zijn in álle klassiekers.”

“Ik ben in de loop der jaren zeer succesvol geweest in de klassiekers en als ik nog één keer kan winnen voordat ik stop met koersen, zal ik dolgelukkig zijn. Maar als dat niet lukt, dan neem ik gewoon de dingen zoals ze komen. Als ik er niet in slaag om alle monumenten te winnen, dan wil ik wel weten dat ik er alles voor heb gedaan. En wanneer dan de tijd zal komen om te stoppen, wil ik dat kunnen doen zonder enige spijt.”

Corrigeer