Antwerps stadsbestuur wil uitbater kinderboerderij opzij schuiven na “herhaaldelijke inbreuken”

Antwerps stadsbestuur wil uitbater kinderboerderij opzij schuiven na “herhaaldelijke inbreuken”
Antwerpen / Wilrijk -

In Antwerpen wil het schepencollege de erfpachtovereenkomst met de uitbater van de kinderboerderij van Wilrijk ontbinden omwille van “herhaaldelijke inbreuken”. Er zouden onder meer problemen zijn op het vlak van openbare veiligheid en milieu- en dierenwelzijn, en de erfpachthouder zou vragen daarover systematisch onbeantwoord laten. “Het vertrouwen is zoek en kan niet meer hersteld worden”, klinkt het.

Dekinderboerderij van Wilrijk is sinds maart 2015 in handen van de bvba Greenmarx, omdat het stadsbestuur de locatie wilde laten evolueren tot een “stadsboerderij” met een educatieve, sociale, ecologische en economische invulling in plaats van de klassieke “petting zoo” die voordien door de stad zelf werd uitgebaat. Dat concept laat het stadsbestuur voorlopig niet varen, maar met partner Greenmarx is er wel een vertrouwensbreuk ontstaan, luidt het nu.

De voorbije weken kwam er vanuit oppositiepartijen sp.a en Groen al kritiek op de gang van zaken in de kinderboerderij.

“Er zijn nog nauwelijks dieren aanwezig, er is geen enkele vorm van educatie meer en het telen van gewassen gaat niet door wegens de vervuilde gronden”, verklaarde districstraadslid Johan Peeters (sp.a) onder meer.

Daarop werd de politie ter plaatse gestuurd voor een controle.

Het stadsbestuur erkent nu dat “het beloofde concept nooit werd uitgevoerd” en “vragen over de situatie ter plaatse vanuit de stad systematisch onbeantwoord blijven”. Er zouden ook onrechtmatig werken uitgevoerd zijn en stedenbouwkundige inbreuken zijn vastgesteld.

Het ontbinden van de erfpachtovereenkomst moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Uitbater reageert

“De stad blijft sinds het prille begin op essentiële punten in gebreke. Nooit heeft ze hier enige constructieve actie genomen, tot we ten einde raad de stad zelf formeel in gebreke hebben gesteld. Dit gebeurde reeds in mei van dit jaar”, zegt uitbater Pieter Marx.

“Recent werd bovendien nog een nieuwe en zwaarwichtige vervuiling op het terrein vastgesteld, waarover de stad weigert te communiceren. Dit is kenmerkend voor hoe dit dossier gedurende meer dan 3 jaar werd mismeesterd”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees