Seks & Relaties

Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies

ADVIES. Kan ik mezelf testen op soa’s?

ADVIES. Kan ik mezelf testen op soa’s?

Foto: (genrebeeld)

Ik ben net een relatie begonnen met iemand, na een nogal wilde periode. We hebben de afgelopen jaren allebei soms onveilig gevreeën en willen ons laten testen op ziektes. Moeten we daarvoor naar de dokter? Ik zag dat er ook zelftesten zijn op internet. Zijn die betrouwbaar?

Als je in een nieuwe relatie condooms achterwege wilt laten, is het een goed idee om je te laten testen. Ook als je geen klachten hebt. Heel wat mensen die besmet zijn voelen daar niks van, maar het risico op gezondheidsschade is er niet minder om. Best wel bijzonder trouwens dat jullie zoiets open kunnen bespreken van in het begin.

Je laten testen doe je best bij een arts. Die kan je gerichte vragen stellen over welk risico je hebt gelopen en op basis daarvan bepalen welke testen je nodig hebt. Hij of zij controleert je geslachtsdelen, je keel en je aars, om te kijken of er wratjes, blaasjes of zweertjes te zien zijn. Verder verzamelt hij of zij materiaal voor onderzoek in een lab.

ADVIES. Kan ik mezelf testen op soa’s?
Alexander Witpas

Typisch gaat het dan om een wisser, een urinestaal en een bloedstaal. De resultaten krijg je na een week. Bij een arts kun je aansluitend ook een behandeling krijgen, mocht er iets opduiken.

Er bestaan inderdaad ook testen die je zelf thuis uitvoert, maar daarmee loop je volgens mij een risico. Je bent nu eenmaal geen arts. Wil je het toch proberen, kies dan zeker eentje waarbij je materiaal naar een lab moet sturen. Testen waarbij je zelf thuis de uitslag afleest, zijn niet betrouwbaar. Zorg dat je vooraf precies weet hoe je het staal moet afnemen, hoe je het moet opsturen, hoe je de resultaten te weten komt en waar je naartoe kunt als het resultaat tegenvalt of onduidelijk is. Op die manier verklein je de kans dat er iets foutgaat. Maar het beste is echt om gewoon naar een arts te gaan.

Meer info op: www.seksualiteit.be/soas/soa-test

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap. Heb je een vraag voor hem? Mail naar seks@nieuwsblad.be

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees