Wat had de politie meer nodig om groot alarm te slaan? Vijf vragen over de rellen

Wat had de politie meer nodig om groot alarm te slaan? Vijf vragen over de rellen

Foto: vrt

Brussel -

Omwonenden en winkeliers verwijten de politie dat ze niet snel genoeg en niet hard genoeg hebben opgetreden tijdens de rellen van zaterdag in Brussel. De politie schuift de hete aardappel door naar hun oversten die niet goed voorbereid waren. Er zijn zware fouten gemaakt, zoveel is duidelijk. Intussen is de eerste arrestatie verricht, maar de man is alweer vrij.

Was er voor de wedstrijd al afgesproken om amok te maken in Brussel?

De Brusselserapper Benlabel Ben (32) is dinsdagmiddag gearresteerd. Hij schreef de dag voor de rellen, vrijdag dus, op zijn Facebook: ‘Demain on vas tout cramé à Lemonnier maroc City gang!! Russie 2k18’. Het eerste deel is vrij te vertalen als: ‘Morgen steken we alles bij Lemonnier in de fik’.

Benlabel was ook aanwezig op de avond van het oproer. Hij filmde de vernielingen van straatmeubilair en plunderingen van winkels. In de Franse media verklaarde hij: “Ik bedoelde het in de zin van we gaan de lont aan het vuur steken, de ambiance erin brengen.”

Dinsdag is hij in Brussel opgepakt en voor verhoor naar het Brusselse parketgebouw gebracht. Hij is in verdenking gesteld maar direct weer vrijgelaten. De man die op Facebook poseert met twee automatische wapens. zal zich begin januari voor de rechter moeten verantwoorden.

Of ook andere jongeren vooraf afspraken hadden gemaakt, wordt nog onderzocht. Volgens de politie ging het alleszins niet alleen om jongeren uit het Brusselse die zaterdag amok maakten en vernielingen hebben aangebracht.

Wat had de politie meer nodig om groot alarm te slaan? Vijf vragen over de rellen
Foto: sudpresse

Werden de risico’s onderschat?

De burgemeester van Brussel beweert dat hij zelf de korpschef verwittigd heeft voor de wedstrijd tussen Ivoorkust en Marokko. Philippe Close (PS) zegt dat iedereen er klaar voor was en dat er politie in de buurt van de Beurs was en in de verschillende wijken.

De agenten die er bij waren zaterdagavond, lachen dat weg.

“We waren niet alleen niet op de hoogte van de match, er waren ook onvoldoende mensen en middelenvoorzien. Het was zo een beetje als bij de nationale betoging van 6 november 2014 toen Brussel bijna letterlijk in brand stond en 150 agenten gewond raakten. Toen waren er wel voldoende agenten, maar was er geen correcte risicoanalyse gemaakt en werd de politie letterlijk onder de voet gelopen. Ze hebben duidelijk niet geleerd uit hun fouten”, zegt een agent.

Dinsdag zaten de Brusselse afgevaardigden van de politievakbonden samen met burgemeester Philip Close en de korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. De bonden kregen opnieuw een relaas van de feiten, en mochten hun opmerkingen geven. De politiezone bekijkt of ze kunnen leren uit de zaak.

De vakbonden blijven de slechte organisatie en miscommunicatie hekelen.

“Geen enkele agent is tevreden over afgelopen weekend, dat is duidelijk. Nu is de eerste prioriteit wel de daders te vatten”, zegt woordvoerder Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Daarnaast wachten we op de evaluaties om de nodige conclusies te trekken en eventueel bij te sturen.”

Wat had de politie meer nodig om groot alarm te slaan? Vijf vragen over de rellen

Waren er te weinig manschappen?

Er waren te weinig agenten en ze waren niet voorbereid. Velen droegen geen beschermende kledij. Er waren te weinig schilden, niet alle agenten droegen een helm en er was zelfs geen arrestatiebus.

“In eerste instantie waren we met drie secties, in totaal 29 man. De federale politie is met een peloton (36 man) en een sproeiwagen in versterking gekomen. Later op de avond is er nog versterking bijgekomen, onder meer uit Antwerpen. Ze hebben te lang gedacht dat we de situatie meester waren. Daarom duurde het zo lang voor er versterking kwam.”

“Het is duidelijk dat de federale politie vooraf zelfs niet gewaarschuwd werd dat er mogelijk versterking nodig was, iets wat normaal wel altijd gebeurt”, zegt vakbondsman Vincent Gilles.

Moest de politie harder optreden tegen de amokmakers?

Volgens de omwonenden en de winkeliers die zware schade hebben geleden, zeker!

“Wij mochten niet”, zegt de politie. “Wij hebben de wijk overgelaten aan de relschoppers en dat smaakt voor de meeste agenten die er zaterdag bij waren bitter”, zegt een agent anoniem.

“Anderzijds waren we met te weinig volk om op te treden. Neem nu die nachtwinkel die werd geplunderd. Natuurlijk hadden we die man en zijn zaak willen beschermen. Maar het risico was te groot dat we dan zelf als ratten in de val van de amokmakers zouden komen te zitten.Door ons terug te trekken hadden die jongeren geen vijanden meer en is de veldslag uiteindelijk gestopt (N+).”

Wat had de politie meer nodig om groot alarm te slaan? Vijf vragen over de rellen
Foto: ddl

Waarom heeft men niet direct een aantal amokmakers gearresteerd?

“Wat moesten we er mee doen, er waren niet eens arrestatiebussen voorzien”, zegt een agent.

Volgens burgemeester Close, en de politie bevestigt dat, is de rust doet terugkeren prioritair in zulke gevallen.

“Er was te weinig volk voor arrestaties. Om een verdachte te arresteren moet je met meerdere collega’s zijn. Want het is niet alleen boeien om doen. Er moet ook voor bescherming van de agenten zelf gezorgd worden. Anders kunnen de andere relschoppers proberen om de arrestant de bevrijden. Desnoods met geweld.”

Olivier Slosse van de Brusselse politie zegt dat op de Lemonnierlaan één verdachte is gearresteerd omdat hij een politiepatrouille had aangevallen. Maar hij is nadien weer vrijgelaten.”

De politie gelooft wel dat het snel tot arrestaties zal kunnen overgaan op basis van beelden die omwonenden hebben toegestuurd en van bewakingscamera’s. Na de zware rellen van november 2014, tijdens de nationale betoging, werden ook verschillende relschoppers gearresteerd op basis van camerabeelden die als bewijs gelden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees