Gents circulatieplan gooit roet in eten van 'beste studentengrap ooit'

Gents circulatieplan gooit roet in eten van 'beste studentengrap ooit'

In 1949 verschansten studenten zich in het Gentse Gravensteen omdat ze boos waren over een verhoging van de bierprijs, zo wil de legende. De politie had de grootste moeite om ze te ontzetten. Foto: Collectie Universiteitsarchief Gent

Gent - De Gentse studenten die woensdag de bezetting van het Gravensteen – “de beste studentengrap ooit” – herdenken, zijn boos op het circulatieplan, het "koppige" stadsbestuur en de Gentse politie. De reden: hun praalwagens mogen niet door de voetgangersstraten.

In het Gravensteen wordt woensdag de “beste studentengrap ooit” herdacht: de bezetting van het Gravensteen in 1949 door studenten die boos waren omdat de bierprijs steeg van 3 naar 4 Belgische frank. De legende wil dat zo'n 130 boze studenten zich verschansten in het Gravensteen en de politie bekogelden met fruit.

Het is een jaarlijkse studententraditie om de bezetting, die destijds met veel moeite door de politie beëindigd moest worden, te herdenken in het Gravensteen. Nadien gaat het in een verklede stoet naar het Sint-Pietersplein, waar de dag wordt afgesloten met een feest.

LEES OOK: Legendarische ‘veldslag’ krijgt gedenkplaat

Dit jaar gooit het circulatieplan echter een beetje roet in het eten. “In de stoet rijden elk jaar ook enkele praalwagens mee, van aan het Gravensteen tot aan het Sint-Pietersplein. Het was nooit een probleem om daarvoor een vergunning te krijgen voor de voetgangerszone. Tot dit jaar”, zegt Arne Hap, voorzitter van het Gentse Seniorenkonvent.

De stoet gaat onder andere langs de Graslei, via de Voldersstraat door de Kalandeberg, Koestraat en Kortedagsteeg tot aan het Sint-Pietersplein. Op die route liggen sinds dit jaar echter verschillende officiële voetgangersstraten. Daar mag sinds 3 april tussen 11 en 18 uur geen enkel voertuig of fiets in. En ook geen praalwagens dus. Een uitzondering blijkt niet mogelijk.

“Onze wagens mogen inpikken vanaf de Bagattenstraat. Een serieuze inkorting dus”, zegt Hap, die de “koppigheid van het Gentse stadsbestuur en de politie” aanklaagt.

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) valt uit de lucht: “We baseren ons op een advies van de politie. Maar ik begrijp het niet. We hebben herhaaldelijk samen gezeten met de organisatie en oplossingen gezocht. Daar was een akkoord over. Jammer dat men nu last minute zegt dat er wel een probleem is. Anders hadden we nog naar een oplossing kunnen zoeken.”

De herdenking van de "slag om het Gravensteen" start woensdag om 14 uur. Rond 15 uur trekt de stoet door de binnenstad.

LEES OOK: Studenten bezetten Gravensteen met hulp van Ridder Rodenbach

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio