Oppositie niet te spreken over bijkomende kosten, en meubilair is nog niet verrekend

CD&V: “Nieuw politiekantoor Drie Hofsteden kost meer dan het onze op Kortrijk Weide”

CD&V: “Nieuw politiekantoor Drie Hofsteden  kost meer dan het onze op Kortrijk Weide”

Hannelore Vanhoenacker stelt zich vragen bij de hoge kostprijs van het nieuwe politiegebouw. “Hoe zal de coalitie dit allemaal betalen?” Foto: loh

Kortrijk -

De stadscoalitie verweet de CD&V destijds dat zijn nieuwe politiekantoor op Kortrijk Weide een veel te dure aangelegenheid was. “Maar nu al zitten ze boven dat bedrag”, zegt Hannelore Vanhoenacker.

“Wij vinden het tijd om aan de burger en aan de politie duidelijk te maken dat het geschenk aan de hogeschool Howest veel groter is dan wat wij anders zouden uitgegeven hebben voor een nieuw politiekantoor op Kortrijk Weide. In tegenstelling dus tot wat de coalitie altijd beweerde.” Dat zegt fractieleider van CD&V Hannelore Vanhoenacker.

“Mijn vraag is actueel. Het gaat erover dat we dingen vernemen die we willen controleren. Er wordt 1,6 miljoen euro extra gevraagd om asbest te ruimen uit de gebouwen van de hogeschool Howest. De vorige eigenaar komt niet tegemoet. Klopt dit wel? En als de stedelijke overheid dan toch die centen heeft, waarom wordt dan getreuzeld om het korps uit te breiden?”

Verborgen gebreken

In 2014 werd het eerste idee van een politiegebouw op Kortrijk Weide begroot op 38,2 miljoen euro. De federale overheid zou daar een deel van betalen. Kortrijk Weide kreeg ondertussen een zwembad in plaats van een politiekantoor. De stad kocht de hogeschool Howest aan in de Renaat De Rudderlaan voor bijna negen miljoen euro. Het gebouw zou worden gerenoveerd, tot bleek dat de kosten daarvoor veel te hoog zouden oplopen. Daarom is het gebouw gesloopt. Gebreken zoals asbest waren er niet, of ze waren toch niet zichtbaar. In maart is dan toch asbest aangetroffen. De opruiming ervan kost nu 1,6 miljoen euro. En er is geen sprake van die te verhalen op Howest.

“In 2014 werd gesteld dat onze kostprijs van 38,2 miljoen euro gigantisch, niet volledig en niet te verantwoorden was”, zegt Vanhoenacker. “Het nieuwe politiegebouw zou minder kosten. Als je weet dat de federale overheid een deel van de kosten op zich zou nemen, kwamen we voor ons gebouw uit op een bedrag van 23 miljoen euro. Bij de bouw van het nieuwe politiekantoor DH (Drie Hofsteden) komen er almaar kosten bij. Na de asbest komt ook nog de factuur voor het meubilair die nog niet verrekend was. Hoe betaalt de stadscoalitie dat? En we hebben ook nog altijd vragen over de ligging.”

De nieuwbouw kost 26 miljoen euro. Samen met de aankoop van de gebouwen van Howest loopt het bedrag op tot 35 miljoen euro. Exclusief het meubilair, de extra aankoop van grond, de vroegere studiekosten enzovoort.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio