Hier wordt overlast met succes bestreden met… bloembakken

Hier wordt overlast met succes bestreden met… bloembakken

Een zittend protest aan de bewuste bloembakken. De cijfers spreken de demonstranten echter tegen. Foto: loh

Kortrijk -

De heisa rond de bloembakken die de plaats van zitbanken innemen duurt voort. De bloembakken blijven echter staan. De buurt is voorstander en de stad Kortrijk gaat op die vraag in. Sinds de bloembakken in het straatbeeld verschenen, zijn er heel wat minder meldingen van overlast.

Het vervangen van de zitplaatsen op de Veemarkt door bloembakken zette indertijd kwaad bloed. De reden van de plaatsing was dubbel. Er was een individueel dossier dat wellicht te maken had met terreur. Daarnaast was er het onveiligheidsgevoel in de buurt door vechtpartijen en drugsdeals. De stad Kortrijk zorgde ervoor dat enkele zitbanken niet meer bruikbaar waren als plaats van afspraak.

Zittend protest

Het verdwijnen van de banken leidde tot een kort protest ter plaatse. Gemeenteraadslid Christine Depuydt (CD&V) was één van de deelnemers aan het protest. Veel heil ziet ze niet in dergelijke maatregel. “Er is nu sprake van een precedent. Wie denkt overlast te hebben, die vraagt bloembakken.”

Dalende criminaliteit

Sinds de bloembakkenmaatregel in voegen trad, daalde het aantal processen-verbaal wel in de omgeving. Of het uitsluitend aan de maatregel te wijten is, is echter weinig meetbaar.

“Van april tot 23 oktober is er een daling van het aantal feiten die resulteerden in een proces-verbaal tegenover dezelfde periode in 2016”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Voor de Veemarkt is het aantal pv's gedaald van 41 naar 36. Daarbij is er een daling in de pv's die gaan over misdrijven tegen de lichamelijke integriteit, de vreemdelingenwetgeving en diefstal of afpersing. Niet alleen op de Veemarkt merken we een daling, maar ook in de onmiddellijke perimeter. Voor de Wijngaardstraat is het aantal zelfs gedaald van 109 naar 41.”

Luide gesprekken

In de Zwevegemsestraat is het aantal feiten gedaald van 215 naar 153. Na een bevraging van de omwonenden van de Veemarkt blijven de bloembakken overigens gewoon staan.

“Het buurtonderzoek is grondig gevoerd door een wijkinspecteur”, geeft de burgemeester nog mee. “Die heeft het aantal pv's en inbreuken bekeken en hij heeft ook veel bewoners en handelaars bevraagd. De bewoners geven aan dat ze niet meer lastig gevallen worden, maar ze hebben nu wel last van luide gesprekken. De handelaars ervaren de nieuwe situatie als een verbetering en stellen dat het veiligheidsgevoel is gestegen. Daarom vraagt de meerderheid om die bloembakken te laten staan. Het schepencollege volgt die redenering. Het individueel dossier was eerder aanwezig, maar is er nu niet meer.”

De Zwevegemsestraat snakt naar een oplossing van de verloedering. Ondertussen rijzen er de kapperszaken als paddenstoelen uit de grond.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees