VOLLEYBALBEKER VAN BELGIË (V)KWARTFINALESANTWERPEN - HERMES OOSTENDE - Eva Crispyn geniet na twaalf jaar liga B van haar debuut op hoogste niveau

“Steentje bijdragen door slim te spelen”

“Steentje bijdragen door slim te spelen”

Eva Crispyn kwam net als de trainers Frederik De Veylder en Jonathan De Henau over van Oudenaarde. Foto: Bart Vandenbroucke

Oostende -

Hermes Oostende hoopt zich vanavond in Antwerpen voor de halve finales van de Beker van België te kwalificeren. “We moeten mekaar nog beter vinden”, zegt opposite Eva Crispyn.

Eva Crispyn is een echte Oost-Vlaamse - geboren in Merendree, wonend in Sint-Amandsberg - die wel al een hele periode in West-Vlaanderen aan het werk was. Bij Gent volgde ze vanaf haar negende de jeugdopleiding. Op haar veertiende speelde ze bij het B-team in eerste provinciale en trainde ze soms bij de ereklasser. Op haar zestiende trok ze naar eerstenationaler Avanti Aalter, waar ze na een maand in de basis stond.

“Sinds dat moment speelde ik altijd in eerste nationale, de huidige liga B: twee jaar bij Aalter, twee seizoenen bij Navok Nazareth, vijf jaar bij Tievolley Tielt en drie jaar bij Forza Oudenaarde. Twaalf jaar op rij dus. Enkele keren kreeg ik de kans om naar de liga A over te stappen, maar daar ging ik nooit op in omwille van andere prioriteiten zoals mijn studies (Crispyn is master bio-medische wetenschappen, red). Ik speel ook graag en misschien had ik wel schrik dat mijn speelkansen bij een overgang zouden verminderen.”

Crispyn haalde vorig seizoen de titel in de liga B met Oudenaarde. “Maar in Tielt heb ik me het meest geamuseerd. De ambiance, de teamspirit en de resultaten waren super. Ook heb ik er drie jaar heel veel geleerd van Birgen Despodt, één van mijn beste trainers.”

Verschillen

In Oudenaarde werkte Crispyn ook onder Frederik De Veylder en Jonathan De Henau, die nu bij Oostende het trainersduo vormen. “Ik ken hun capaciteiten. Ze zeggen waar het op staat en weten perfect hoe ze je moeten aanpakken om het beste uit jezelf te halen. Hun trainingen zijn heel gevarieerd. Graag volgde ik hen naar Oostende. In liga A kan ik geen betere begeleiding dan van hen hebben. Ik ben al 28 jaar. Als ik nog wil in liga A wilde spelen, moest ik het nu doen.”

“Vooral de sprong- en slagkracht vormen een groot verschil tussen liga B en liga A”, aldus Crispyn. “Hier kom je veel power tegen. De defensie is ook anders. In liga A moet je extra precisie bij je opslag steken om de receptie uit evenwicht te brengen. Zelf ben ik niet een powerspeelster, maar ik heb wel de technische capaciteiten. Ik kan mijn steentje bijdragen door slim te spelen, maar het is moeilijker om te scoren in liga A.”

Haar vaste shirtnummer 5 was bij Hermes niet meer vrij, waardoor Crispyn nu met 8 speelt. “5 en 3 zijn mijn twee favoriete getallen. Als je ze samenvoegt, heb je 8.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio