43 jaar geleden kwamen vier kinderen om in vreselijk busongeval, nu krijgt familie eindelijk herdenkingsmonument

Nabestaanden Ingrid en broer Olivier en ooggetuige Dominiek zijn blij met het monument. Foto: bfs

Kortemark / Roeselare -

43 jaar nadat vier leerlingen van de BLO-school De Torretjes, de busbegeleider en de buschauffeur overleden na een aanrijding met een trein in Kortemark, is er nu eindelijk een monument ter ere van de slachtoffers. De achtergebleven familieleden waren al jaren vragende partij.

Op 12 november 1974 gebeurde een tragisch ongeval nabij de toenmalige overweg in de Krekebekestraat. Stefaan Crevits (11), Werner Deceuninck (11), Patrick Dehaese (9) en Freddy Dehaese (10) zaten op die morgen in de bus aan de spoorwegovergang te wachten. Toen de trein gepasseerd was, stak de chauffeur van de bus over. Hij merkte echter niet dat er nog een trein kwam aangereden. De vier jonge leerlingen van BLO-school De Torretjes, de busbegeleider en de chauffeur kwamen om het leven. Roeselarenaar Dominiek Hemeryck zag het ongeval met eigen ogen gebeuren. “Dat tragisch moment heeft me nooit losgelaten. De vier jongens waren mijn beste vrienden”, aldus Hemeryck. In die tijd was er nog geen slachtofferhulp waardoor het voor hem nog moeilijker was om het verlies van zijn vrienden te verwerken. Hemeryck ijverde er jarenlang voor om op de plaats van het ongeval iets te plaatsen ter nagedachtenis van zijn vrienden. Hemeryck geraakte in contact met Ingrid Dehaese zus van Patrick en Freddy.

Busongeval Sierre

Dominiek en Ingrid bezoeken tot op vandaag nog elk jaar de tragische plaats in Kortemark. “Na het zware busongeval in Sierre in Zwitserland kregen we plots toch gehoor bij de provincie. We waren blij dat er enkele jaren geleden een kruisje werd geplaatst”, aldus Hemeryck. Dat kruisje bleek uiteindelijk niet sterk genoeg te zijn om langs de kille spoorwegberm te staan. De scholengemeenschap Sint-Rembert en de gemeente sloegen daarom de handen in elkaar om een volwaardig monument op te richten. Dat monument, een kunstwerk van Torhoutenaar Walter Vanhooren werd gisteren, in het bijzijn van verschillende familieleden van de slachtoffers ingehuldigd. “Dit is heel belangrijk voor ons.” Ook leden van het gemeentebestuur en Jean-Pierre Thuytten, toenmalig directeur van de Torhoutse school, woonden de inhuldiging bij.

Litteken

“De Torretjes startte op 1 september 1974. Enkele weken later gebeurde dat verschrikkelijke ongeval. Het litteken is er 43 jaar na het ongeval nog altijd, aldus de directeur, die verwijst naar de tekst die op het monument werd aangebracht. De gemeente Kortemark sloot vorig jaar drie overwegen. “Ik hoop dat er nog overwegen gesloten worden. Op die manier kunnen dergelijke tragedies vermeden worden”, aldus burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees