West-Vlaamse brouwer zet Oost-Vlaams bier weer op de kaart

Brouwmeester Chris Van Acker en brouwer Albert De Brabandere genieten van de nieuwe tripel. Foto: pvr

Lebbeke / Harelbeke -

Met een nieuwe Wieze tripel zet de West-Vlaamse brouwerij De Brabandere de biertraditie van de Lebbeekse deelgemeente weer op de kaart.

De nieuwste telg op onze biermarkt is een bier van hoge gisting, met nagisting op de fles. De tripel is goudblond van kleur, helder tot licht troebel. Hij laat, volgens de experts, een fijne bitterheid proeven, met toetsen van citrus.

Het alcoholpercentage van de tripel bedraagt 8,5 procent. “Wij noemen Wieze een bier van de ober”, zegt Albert De Brabandere van de gelijknamige brouwerij in Bavikhove. “Een bier met karakter, dus, met klasse en vol verhalen.”

Chocolade

Wieze, ooit zelfstandige gemeente van bier, bloemen en chocolade, heeft inderdaad een rijk bierverleden. De wortels van het Wiezebier situeren zich in 1866, toen Petrus Josephus Van Roy op zijn boerderij aan het brouwen sloeg.

Het bedrijf groeide en Van Roy verschafte samen met collega Callebaut, die later de chocoladetoer op ging, werk aan heel wat mensen uit de regio. Toch moest de brouwerij in de tweede helft van vorige eeuw de deuren sluiten.

Oktoberfeesten

Wat blijft, zijn herinneringen. Vooral aan de Wieze Oktoberfeesten die toen, naar Duits model, drie weken lang het dorp in de ban hielden en heel wat belangstellenden uit het buitenland lokten. Dat succes was op den duur ook het begin van het einde, toen vooral de Engelsen op de feesten hun duivels ontbonden.

“Wieze blijft echter een sterk merk”, onderstreept De Brabandere. “Wij hebben daarvoor geen wetenschappelijk onderzoek moeten uitvoeren. Vast staat dat de oudere generaties Wiezebier kennen en dat de jeugd zich tegenwoordig vaak laat inspireren door vroeger.”

Etiket en logo

Opvallend zijn het etiket en het logo van Wieze, die gebaseerd zijn op een ontwerp van de ondertussen overleden kunstenaar Raymond Van Doren, maker van de grote muurschildering Ode aan de vreugde in de Oktoberhallen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio