Stem mee op de Warmste Vrijwilliger van Oost-Vlaanderen

Monique Vernhout geeft als tolk gebarentaal heel visueel les aan anderstaligen. Foto: provincie Oost-Vlaanderen/bert temmerman

Waasmunster / Zele -

Om vrijwilligers extra in de kijker zetten, gaat de provincie op zoek naar de Warmste Vrijwilliger van Oost-Vlaanderen. Uit meer dan honderd kandidaten werden vijf laureaten geselecteerd. En daar zijn Monique Vernhout uit Waasmunster en Mukaddes Yurdaer uit Zele bij.

Mukaddes Yurdaer (35) geeft Nederlands aan anderstaligen in De Schooltas in Zele. Ze is van Turkse afkomst en arriveerde in 2004 in de gemeente. Ze volgde zelf eerst lessen bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs om nu haar ervaringen door te geven. Ze nodigt sprekers uit, zoals wijkagenten, om kennis te maken met de gemeenschap en leert haar cursisten ook fietsen of begeleidt ze naar de jobwinkel.

“Op dit moment hebben we maar liefst 52 cursisten”, zegt Mukaddes. “In een samenleving wonen en geen contact hebben met buren, collega's: dat is pijnlijk om te zien. In Zele is er een grote gemeenschap anderstaligen: Turken, Polen, Marokkanen, Bulgaren, Syriërs. Weinig mensen hebben contact met buren of met de school van hun kinderen. Ze vinden geen job en gaan niet naar gemeentelijke activiteiten. De oorzaak hiervan is het gebrek aan kennis van de Nederlandse taal.”

Daarom tracht Mukaddes samen met de andere vrijwilligers de muur tussen de Zelenaars en mensen van een andere nationaliteit te slopen. “De nieuwkomers beseffen dat de Nederlandse taal zeer belangrijk is voor een betere job. Uiteindelijk moeten ze alleen naar de dokter, de school, met de buurvrouw praten zonder tolk. Elke les beleef ik mooie momenten, gewoon omdat ik zie hoe de cursisten elkaar helpen om het Nederlands te leren. Ik ben blij met de nominatie, maar eigenlijk zijn alle lesgevers en ook de cursisten warme vrijwilligers.”

Tolk gebarentaal

Monique Vernhout (49) uit Waasmunster is de tweede genomineerde uit onze regio. Ze geeft Nederlandse les aan Syrische vluchtelingen in De Wonderboom. Toen daar vorig jaar twee Syrische vluchtelingen op school arriveerden, bood ze zelf aan om Nederlandse bijles te geven. “Mijn moeder is doof en daardoor studeerde ik ook voor tolk Vlaamse Gebarentaal”, legt ze uit. “Door die opleiding pak ik het lesgeven anders aan. Zeer visueel met tekens en gebaren. Ik geloof ook dat ik de inburgering van deze families zo kan bevorderen. Als ik er niet ben voor de anderstalige kindjes, moet de juf dat bovendien er allemaal bijnemen. Daar is geen tijd voor.”

Er zijn twee prijzen te winnen: een juryprijs en een publieksprijs. Beide winnaars krijgen een bon van Toerisme Oost-Vlaanderen ter waarde van 250 euro. Tot 1 december kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriet via www.dewarmstevrijwilliger.be. De winnaars worden bekendgemaakt op maandag 4 december.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio