Australiërs zeggen ‘ja’ tegen homohuwelijk, feest barst los

Australiërs zeggen ‘ja’ tegen homohuwelijk, feest barst los

Foto: EPA-EFE

In Australië heeft het volk met een grote meerderheid ‘ja’ gestemd voor het homohuwelijk, in een lang uitgesponnen referendum. Terwijl het ja-kamp feestviert, heeft de premier beloofd nog voor Kerstmis werk te maken van de nieuwe wet.

Duizenden mensen, vooral van het ja-kamp, verzamelden in verschillende Australische steden om na maanden harde campagnes het resultaat te weten te komen van het ‘marriage equality’-referendum. Via de post konden Australiërs de voorbije weken voor of tegen het homohuwelijk stemmen. 79,5 procent van de stemgerechtigden nam deel aan het referendum.

Iets na 10 uur lokale tijd werd bekendgemaakt dat 61,6 procent ‘ja’ stemde, en 38,4 procent ‘nee’. In de grote steden Sydney en Melbourne stemde ruim 80 procent voor.

Na de bekendmaking brak een feest los bij de verzamelde ja-stemmers, en ook op sociale media werden talloze reacties gedeeld, ook door beroemdheden:

(Lees verder onder de tweets)

 

 

 

 

 

Nu is het aan het federale parlement om te beslissen wat het met dit resultaat van het niet-bindende referendum doet. Er liggen al enkele wetsvoorstellen klaar, maar het is nog onzeker of de parlementsleden die snel zullen goedkeuren. Sommigen lieten al verstaan dat ze tegen zouden stemmen, ongeacht het resultaat van het referendum. Verwacht wordt dat nu wekenlange debatten volgen.

Premier Malcolm Turnbull heeft in een persconferentie wel al beloofd om nog voor Kerstmis werk te maken van het homohuwelijk. Hij sprak van een “overweldigende ja” en zei: “We moeten de stem van het volk respecteren”.

“We vroegen het Australische publiek om hun mening. Dit was een ongeziene oefening in democratie. Een vrijwillige enquête waar 80 procent aan deelnam en 61,6 procent ja zei. Dat is een overweldigende deelname en een overweldigende ja. Ik weet dat veel mensen – maar duidelijk een minderheid – nee gestemd hebben. Maar wij zijn een eerlijke natie. Er is niets meer Australisch dan een eerlijke kans, gelijkheid en wederzijds respect, en iedereen heeft zijn zeg kunnen doen. Australiërs hebben ja gestemd voor eerlijkheid, ja voor engagement, ja voor liefde. Het is nu onze job om dit gedaan te krijgen.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees