Ze verloor haar job nadat ze middelvinger opstak naar Trump. Nu staat er 100.000 dollar op haar rekening

Ze verloor haar job nadat ze middelvinger opstak naar Trump. Nu staat er 100.000 dollar op haar rekening

Het beeld waarop de 50-jarige Juli Briskman parmantig haar middelvinger opstak, toen de colonne van president Donald Trump haar voorbijreed, ging in een mum van tijd viraal. Maar al snel kwam dat spontane statement haar duur te staan. De vrouw werd de laan uitgestuurd op haar bedrijf, omdat ze “hun gedragscode had geschonden”. Een zware tegenslag voor de vrouw. Nu staat er echter plots 100.000 dollar op haar rekening.

LEES OOK.Hoe een vrouw haar middelvinger opstak naar Trump, en dat haar duur kwam te staan

De ondertussen legendarische foto van Juli dateert al van 28 oktober, maar staat nog bij heel wat mensen op het netvlies gebrand. Toen de zwaarbewaakte colonne van de Amerikaanse president Donald Trump naar het golfterrein in Sterling in de Amerikaanse staat Virginia reed, kon Juli met haar fiets heel dichtbij rijden. Zodra ze zag wie ze passeerde stak ze spontaan haar middelvinger op. “Ik dacht: ‘Echt waar, ben je weer golf aan het spelen?’ Ik dacht aan de vernielingen door de orkaan op Puerto Rico, de uitgewezen kinderen, de reacties op de schietpartij in Las Vergas… En toen kon ik me niet meer inhouden”, aldus Briskman in een interview met de Washington Post.

Ze verloor haar job nadat ze middelvinger opstak naar Trump. Nu staat er 100.000 dollar op haar rekening
Foto: AFP

Maar die actie kwam haar duur te staan. Hoewel Juli niet herkenbaar was op de foto, besloot ze het beeld te gebruiken als haar profielfoto op haar privé-accounts. En daar kon haar werkgever niet mee lachen. De vrouw werkte immers voor marketingbedrijf Akima, dat heel wat verschillende diplomatische betrekkingen behoudt. Zij vonden “haar politiek statement” niet gepast en besloten haar op Halloween de laan uit te sturen.

Opnieuw viraal: de kracht van sociale media

Net zoals haar foto ging ook haar ontslag viraal op sociale media. Daar kregen heel wat mensen medelijden met de vrouw. “Juli is een inspiratie voor ons allemaal”, schreef een bewonderaar op een crowdfundingspagina. “Deze week werd ze ontslagen door haar werkgever, omdat ze haar recht op vrije meningsuiting had uitgeoefend. We kunnen haar wat steun betuigen door enkele dollars te storten.” De actie ging in een mum van tijd viraal en mensen van over de wereld begonnen bedragen van 1 tot 2.500 dollar te geven. Het voorlopige totaal: bijna 100.000 dollar in acht dagen tijd. De teller loopt nog.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S