Ruim helft Belgen afgelopen jaar slachtoffer van verkeersagressie

Hieraan ergert zich u het meest in het verkeer

Hieraan ergert zich u het meest in het verkeer

(themabeeld) Foto: shutterstock

Blijft u graag op het middenvak van de snelweg rijden? Weet dan dat uw gedrag de grootste bron van ergernis in het verkeer is. Dat blijkt uit een peiling van Vias Institute, het vroege BIVV. Meer dan de helft van Belgen (57 procent) verklaarde in het afgelopen jaar ook slachtoffer geweest te zijn van agressief gedrag in het verkeer.

Het is ‘Nationale dag voor de verkeersveiligheid’ en voor die gelegenheid peilde Vias Institute bij de Belgische bevolking naar agressiviteit en irritante gedragingen in het verkeer. Toeterende wagens (28 procent), obscene gebaren (28 procent) en verbale agressie (27 procent) komen het vaakst voor. In 2 procent van de gevallen ging het om fysieke agressie.

Bestuurders die zelf aangeven dagelijks agressief te zijn in het verkeer, blijken dubbel zo vaak betrokken te zijn in ongevallen dan rustigere bestuurders.

Opvallend is dat er een groot verschil is tussen de regio’s. Van de Vlamingen zegt 52 procent in het afgelopen jaar niet het slachtoffer geweest te zijn van verkeersagressie. Bij de Walen kan maar 33 procent dat zeggen en bij de Brusselaars maar 28 procent. Walen en Brusselaars worden bijna twee keer zo vaak geconfronteerd met toeterende wagens dan Vlamingen.

Voor ruim een kwart van de ondervraagde Belgen zijn de middenvakrijders de grootste ergernis in het verkeer, leert de peiling. Ook bumperkleven en het niet gebruiken van de richtingaanwijzers vinden bestuurders ergerlijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees