Nieuwe studie waarschuwt: mogelijk stroomtekort vanaf 2025, maar kernuitstap niet onhaalbaar

Nieuwe studie waarschuwt: mogelijk stroomtekort vanaf 2025, maar kernuitstap niet onhaalbaar

Foto: BELGAIMAGE

Een nieuwe studie van netbeheerde Elia waarschuwt dat de politiek nu in actie moet schieten om de kernuitstap tegen 2025 voor te bereiden. Indien ze dat niet doen, dreigen stroomtekorten.

Als er tegen 2025 geen nieuwe gascentrales en windmolens gebouwd zijn, dreigen er acute stroomtekorten in ons land. Dat schrijft Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, in een nieuwe studie, bestemd voor onze vier energieministers. Volgens de studie is een kernuitstap tegen 2025 nog steeds haalbaar, maar dan moet de weggevallen productie opgevangen worden door hernieuwbare energiebronnen. Onze zusterkrant De Standaard kon het rapport inkijken en ziet drie scenario’s.

1. Volledige kernuitstap 2025, vervanging met gas

In dit scenario moet minstens 3.600 megawatt aan capaciteit vervangen worden. Dit zou opgevangen kunnen worden door gasgestookte centrales. Die zouden dan ten laatste tegen 2026 operationeel moeten zijn. Dit is echter niet rendabel, aan die centrales hangt een prijskaartje van 0.9 miljard euro per jaar. Indien deze centrales niet gesubsidieerd worden, zullen investeerders niet over de brug komen.

Overigens gaat Elia, in dit scenario, uit van een hoge graad van energie-efficiëntie, beheer van de energievraag, energieopslag en bijkomende hernieuwbare energie.

2. Jongste kerncentrales langer openhouden

Indien Tihange 3 en Doel 4 langer open zouden blijven daalt de te vervangen capaciteit naar 1.600 megawatt. Gezien de opbrengst uit hernieuwbare energie nog steeds te wisselvallig is, zouden er in dit scenario nog gascentrales moeten bijkomen.

Het scenario omdraaien, en dus de kerncentrales als complementair te gebruiken, is niet mogelijk. Kernergie is goedkoop, maar niet bepaald flexibel.

3. Massaal investeren in groene/hernieuwbare energie

Het derde scenario gaat uit van massale investeringen in hernieuwbare energie. Dit is echter het duurste scenario volgens Elia, met een kostprijs van 2,1 miljard euro per jaar.

Politieke reacties

“De studie toont duidelijk aan dat we zo snel mogelijk een energiepact nodig hebben waarin we onze energietoekomst bepalen. Anders zullen de investeringen in alternatieven voor de kerncentrales niet tijdig gebeuren”, reageert Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) op de studie van Elia. “De toekomst is hernieuwbaar. We stappen af van kernenergie. Er zal pas geïnvesteerd worden in de nodige alternatieven als voor iedereen héél duidelijk is welke richting we uitgaan”.

De minister benadrukt dat het energiepact voor het einde van het jaar klaar moet zijn. “Het is de hoogste tijd om duidelijke keuzes te maken. We baseren ons daarvoor niet alleen op de studie van Elia, maar bijvoorbeeld ook op cijfers van EnergyVille en het Planbureau”.

Groen wil meewerken vanuit de oppositie

“Er is geen excuus meer: de kernuitstap van 2025 kan doorgaan”, zegt Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo in een reactie. De groenen willen vanuit de oppositie meewerken aan het energiepact. “Nu het ook zwart op wit in dit rapport staat, is er geen excuus meer: de kernuitstap van 2025 kan doorgaan. Maar dan moet de politiek in actie schieten. Er zal in ieder geval geïnvesteerd moeten worden de komende jaren, maar dan beter meteen in de juiste technologie: in hernieuwbare energie en energiebesparing, niet in het oplappen van onbetrouwbare oude kerncentrales”, zegt Calvo.

Groen wil vanuit de oppositie mee de schouders zetten onder het energiepact. “Minister Marghem is al drie jaar meer het probleem dan de oplossing. Elia stelt duidelijk dat hernieuwbare energie de toekomst is, als de politiek nu in actie schiet. Laat ons nu samen werk maken van dat energiepact. Het is aan de politiek om nu haar verantwoordelijkheid te nemen voor de volgende generaties”, aldus Calvo.

N-VA wil kerncentrales langer openhouden

Regeringspartij N-VA vindt dat het verlengen van de levensduur van een aantal centrales met minstens tien jaar onderzocht moet worden. Volgens N-VA dreigt er zonder levensduurverlenging een tekort op het vlak van stroomproductie.

“Veiligheid is natuurlijk prioriteit nummer 1, maar ook bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van onze stroom staan bovenaan de agenda” zegt N-VA-kamerlid Bert Wollants. “Op voorwaarde dat het FANC groen licht geeft, drukken we met deze verlenging in de volgende jaren de kosten met enkele honderden miljoenen euro per jaar.”

Het alternatief met gascentrales is volgens Vlaams parlementslid Andries Gryffroy niet realiseerbaar tegen 2025. “We waarschuwden in het verleden al dat de bevoorradingszekerheid in het gedrang zou komen door het talmen met de energievisie en energiepact. Een 9-tal nieuwe gascentrales laten bouwen tegen 2025 en het op poten zetten van een vermoedelijk noodzakelijk subsidiemechanisme, dat dan nog door Europa moet goedgekeurd worden, is onmogelijk op dergelijk korte termijn”.

De N-VA-parlementsleden vragen om het debat te voeren “op basis van feiten en cijfers, en niet op basis van ideologie”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees