Vijf vaststellingen na eerste avond Gentse Zesdaagse

Vijf vaststellingen na eerste avond Gentse Zesdaagse

Foto: fvv

De kop is eraf! Burgemeester Daniël Termont opende gisteren stipt om 20u30 de 77ste editie van de Gentse Zesdaagse. Onze watcher Freddy De Geest - kind van het Kuipke - maakt na één avond vijf volgende conclusies.

1. Iljo Keisse wordt gemist

Er bleven dinsdagavond te veel zitjes leeg en dat viel op. Waren het de Rode Duivels die parten speelden? In vergelijking met andere Zesdaagsen blijft Gent één van de publiekstrekkers en dat zal dit jaar niet anders zijn, met dank aan het immer sfeervolle en goed gevulde middenplein. Maar Gent mét of zonder Iljo Keisse, dat is een wereld van verschil. Zeker weten dat met Keisse op de piste meer zitjes een bestemmeling zouden hebben gevonden. De Keizer van het Kuipke wordt node gemist.

Vijf vaststellingen na eerste avond Gentse Zesdaagse
Veel lege zitjes in de achtergrond. Foto: fvv

2. Niemand stopt De Pauw - De Ketele

Zonder tegenslag winnen Kenny De Ketele en Moreno De Pauw voor het eerst in deze bezetting de Gentse Zesdaagse. De manier waarop zij gisteren het spektakel openden, laat weinig ruimte voor twijfel. De Pauw is de keizer van de chronoritten, De Ketele is de bedrijfszekerheid zelve. De Ketele won al twee keer in Gent, aan de zijde van Robert Bartko (2011) en Jasper De Buyst (2014).

3. Twijfels rond de buitenlanders

Elia Viviani fietst op een beduidend hoger niveau dan vorig jaar toen hij aan Iljo Keisse werd gekoppeld. Waarmee hij zijn belofte houdt. Maar gekoppeld aan zijn landgenoot Michele Scartezinni bevindt het duo zich toch al op één ronde. Nog erger is het gesteld met het Australische duo Scotson-Meyer. Callum Scotson is snipverkouden en dat laat zich gevoelen. Met schamele acht puntjes en één ronde achterstand lijken de kangoeroes nu al uitgeschakeld. Dus zal het weerwerk moeten komen van de Fransen Kneisky-Thomas en de Nederlanders Stroetinga-Havik. Zij fietsen wel op niveau.

Vijf vaststellingen na eerste avond Gentse Zesdaagse
Viviani - Scartezinni. Foto: Photo News

4. Gemengde gevoelens bij jonge Belgen

Ze stonden met grote verwachtingen aan de start, de jonge Belgen. Robbe Ghys (20) en Lindsay De Vylder (23) hebben de verwachtingen alvast ingelost. Vooral in de ploegkoers bleef het jonge duo overeind, na één avond staan ze nog in dezelfde ronde als het leidende duo. Gerben Thijssen (19) verging het minder goed. De kersverse Europees kampioen afvalling zag aan de zijde van de Duitser Leif Lampater sterretjes. Een eervolle vermelding ook voor Jonas Rickaert (23). Als winnaar van supersprint en scratch mikt hij duidelijk op de titel van koning van de randnummers. En da’s nooit slecht voor de persoonlijke populariteit.

Vijf vaststellingen na eerste avond Gentse Zesdaagse
Robbe Ghys Foto: BELGA

5. Schoonheidsfoutjes

Vreemd maar de tijdopname liet het de eerste avond afweten. En dat zorgt uiteraard voor een sof bij de chronoraces. Aan handgestopte tijden heeft de toeschouwer geen boodschap en het zorgt ervoor dat de vlam niet of nauwelijks in de pan slaat in wat traditioneel één van de meer sfeervolle nummers is.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.