Skype ook in beroep veroordeeld tot boete voor weigering medewerking aan gerechtelijk onderzoek

Skype ook in beroep veroordeeld tot boete voor weigering medewerking aan gerechtelijk onderzoek

Foto: REUTERS

Het Antwerpse hof van beroep heeft het softwarebedrijf Skype woensdag veroordeeld tot een boete van 30.000 euro omdat het weigerde mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek. Het hof bevestigt daarmee het vonnis van de correctionele rechtbank in Mechelen. Skype had de vrijspraak gevraagd.

Een Mechelse onderzoeksrechter had het softwarebedrijf in september 2012 gevraagd om bepaalde accountgegevens over te maken in het kader van een gerechtelijk onderzoek en om technische bijstand te verlenen bij het afluisteren van de gesprekken van de gebruiker. Skype was bereid om registratiegegevens te verstrekken, zo lang ze niet als bewijs zouden worden gebruikt, maar verklaarde dat het technisch onmogelijk was om communicatie te onderscheppen.

“Een operator of dienstverstrekker die zich op de Belgische economische markt richt tot Belgische consumenten, dient de Belgische regelgeving na te leven en dient zich zodanig technisch te organiseren dat zij vlot kan voldoen aan de vorderingen van het gerecht”, oordeelde het hof. Van een materiële onmogelijkheid of overmachtssituatie was volgens het hof geen sprake, omdat Skype zelf had toegegeven dat het onderscheppen van gesprekken mogelijk was mits de nodige technische aanpassingen.

Corrigeer

MEER NIEUWS