Nog maar half november en deze man heeft al sneeuwklokjes in de tuin. Of toch niet?

Nog maar half november en deze man heeft al sneeuwklokjes in de tuin. Of toch niet?
Lo-Reninge -

Dat de seizoenen op hun kop staan, dat wordt al langer gezegd. Lammetjes worden steeds vaker al in februari of maart geboren in plaats van in de lente. En schildpadden komen soms in januari al uit hun winterslaap. Maar sneeuwklokjes die midden november al in bloei staan, dat hadden we nog niet gehad.

Een lezer uit Lo-Reninge, in de uiterste westhoek van de provincie West-Vlaanderen, spotte ze deze week in zijn tuin.

En toch is dat minder uitzonderlijk dan het lijkt, zegt Abraham Rammeloo, conservator en directeur van het arboretum in Kalmthout.

“Die mensen kochten waarschijnlijk een doos of netje met bloembollen om hun tuin vroeg in het voorjaar op te fleuren met sneeuwklokjes. De sneeuwklokjes die nu al in bloei staan zijn hoogstwaarschijnlijk herfstbloeiende sneeuwklokjes. Het gebeurt nog dat er in zo een pakje bloembollen af en toe een andere soort tussen zit. Ik denk dat dat ook hier het geval is. Die herfstbloeiende sneeuwklokjes zijn eerder uitzonderlijk te vinden. Maar dat ze nu in bloei staan, is dus perfect normaal.”

Het is natuurlijk zo dat mensen sneeuwklokjes associëren met de winter, met koude en sneeuw. En dat is ook zo. Behalve voor die speciale soort dan. “Gewone sneeuwklokjes, daarvoor is het nu nog te vroeg. We hebben al wel wat nachtvorst gekregen die er voor zorgt dat het mechanisme dat de bloemen doet bloeien, wordt gestimuleerd. Maar nu is het echt te vroeg. Moesten we half december zijn, zou ik het willen geloven. Maar dan zou het nog uitzonderlijk snel zijn. Behalve dan voor dit herfstbloeiend sneeuwklokje”, zegt Rammeloo.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees