Verplichte fusie? Boze burgers hebben originele manier gevonden om afscheid te nemen van hun gemeente

Burgerinitiatief ‘Wij Waarschoot’ houdt een stille wake voor de gemeente en vraagt bewoners dit rouwbericht voor het raam te hangen. Foto: pne

Lovendegem / Zomergem / Waarschoot -

Enkele boze burgers zeggen dat ze zich steeds minder betrokken voelen bij de fusie van Waarschoot, Lovendegem en Zomergem. Ze vrezen dat de nadelen van de fusie onderbelicht worden.

Nog tot 26 november kunnen de inwoners van de drie gemeenten kiezen voor een nieuwe naam voor de fusiegemeente.

‘Wij Waarschoot’ is een groepje burgers rond Jonathan Claeys en Yves Moens, dat naar eigen zeggen stil protest tegen de eigenwijsheid van de politieke elite voert. “Wij staan voor open dialoog en constructief burgerschap”, benadrukt Yves Moens, die van 2013 tot 2015 gemeenteraadslid was voor SP.A-Plus.

Geen politieke agenda

“Wij Waarschoot is kleurloos en heeft geen politieke agenda. Als je naar de mensen luistert, stellen ze zich allemaal vragen bij de fusie. Wij organiseren een stille wake op donderdag 23 november, om 19 uur aan de kerk van Beke. Het wordt een symbolisch en vreedzaam protest waarop alle kritische stemmen welkom zijn.”

Wat Moens en medeorganisator Jonathan Claeys stoort, is dat mensen het niet lijkt te interesseren. “Logisch, want mensen zijn het gewoon dat alles boven hun hoofd wordt beslist.” Wij Waarschoot vindt dat de gemeenten een vals gevoel van inspraak creëren. “Er zijn inspraakvergaderingen voor 26.000 inwoners en als ik de aanwezige politici weg denk, is er nauwelijks volk. Dat bewijst dat deze fusie totaal niet gedragen is.”

“Kritische vragen komen niet aan bod, je moet weinig zeggen en vooral luisteren. De gemeenten willen heel snel schakelen, zodat er geen tijd is voor vragen. Met een referendum zou de fusie er nooit komen. Wij vragen de gemeente om alsnog een volksraadpleging te organiseren over de fusie. Wij willen weten of de fusie gedragen is en of we echt beter af zijn als we samensmelten met Lovendegem en Zomergem.”

Wij Waarschoot is niet tegen of voor een fusie. Ze gaan ervan uit dat elke gemeente zijn eigen identiteit zal kunnen bewaren. “Wij vinden het vooral niet kunnen dat alles boven onze hoofden wordt beslist. Daarna wordt er naar de burger geluisterd, maar niet echt gemeend”, zegt Jonathan Claeys. “Zijn de Lievegemeenten wel de beste fusiepartners? Wij stellen ons vragen en die blijven onbeantwoord. Daarom houden we samen met alle bezorgde burgers een stille wake en vragen we hen om onze rouwaffiche voor het raam te hangen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees