VIDEO. Chinese monumenten plechtig ingewijd

Poperinge -

De nieuwe Chinese herdenkingssite werd gisteren ingewijd in het bijzijn van de Chinese ambassadeur en de talrijk opgekomen Chinese media.

Tijdens WO I namen het Britse en Franse leger 135.000 Chinese gastarbeiders in dienst. Ze werden ingezet achter het front, bij de aanleg van spoorlijnen, het laden en lossen van munitie en het herstel van wegen. In de zomer van 1917 kwamen de eerste Chinese arbeiders aan in Poperinge met kampementen in Reningelst, Proven, Sint-Jan-ter-Biezen, Abele en langs de weg Poperinge-Ieper. Bronnen maken gewag van “wel 12.000 Chinezen in en rond Poperinge”.

Zeker 2.000 Chinese arbeiders kwamen uiteindelijk om. Op de herdenkingssite Busseboom, een gehucht bij Poperinge waar een kamp gevestigd was, wordt de inzet van de Chinese arbeiders herdacht met twee monumenten, die uitkijken uit de voormalige Chinese begraafplaats. Stefan Schöning ontwierp een houten paviljoen voor het bronzen beeldje van de Chinese arbeider, gemaakt door Jo Bocklandt. Een bronzen plaat vermeldt de namen van dertien arbeiders die er omkwamen tijdens een bombardement. China engageerde kunstenares Yan Shufen voor de realisatie van drie bronzen arbeiders aan de andere kant van de site.

“Het is de eerste keer dat de inzet van deze arbeiders op passende wijze herdacht wordt, tot op heden was er geen monument voor hen”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V), die binnen enkele weken naar de Chinese woonplaats trekt van een van de arbeiders om er een herinneringsbord in te wijden.

De jeugdharmonie van het college van Poperinge luisterde de ceremonie op, onder meer met het Chinees volkslied.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio