Fit & Gezond

Gezond of gevaarlijk? Topmodellen aan het vitamine-infuus voor een lange vlucht

Gezond of gevaarlijk? Topmodellen aan het vitamine-infuus voor een lange vlucht

Foto: Instagram

De Victoria’s Secret-modellen zijn vertrokken richting het Chinese Shangai, waar maandag de jaarlijkse modeshow van het merk plaatsvindt. Maar voor de lange vlucht, zonderden Romee Strijd en haar collega Jasmine Tookes zich even af om vitaminen op te nemen… via een infuus. Dat roept wat vragen op bij professor en voedingsexpert Christophe Matthys, verbonden aan de afdeling Klinische en Experimentele Endocrinologie van UZ Leuven.

Daar zaten de Nederlandse Romee Strijd en Amerikaanse Jasmine Tookes dan in een leren fauteuil op de luchthaven van New York met een infuus. Ziek? Neen, dat zijn de dames niet. Via hun Instagram lieten ze weten dat ze op deze manier vitamientjes opnemen om de lange vlucht te trotseren. Terloops maakten ze ook wat reclame voor Nurtidrip, een New Yorks bedrijf dat - al dan niet zelf samengestelde - vitaminencocktails aanbiedt in infuusvorm.

Niet aan te raden

Is dit de nieuwste trend om vitaminen en supplementen op te nemen? Het is de eerste keer dat professor en voedingsexpert Christophe Matthys er van hoort in een niet-medische context, maar hij zou het alvast niet aanraden. “Vitaminen kunnen ook een toxicologisch effect hebben. Bij een te grote dosis kan je last krijgen van neveneffecten. Zwangere vrouwen, bijvoorbeeld, mogen niet boven een bepaalde dosis vitamine A omdat een hoge hoeveelheid een miskraam of afwijkingen bij de foetus kan uitlokken.

 

Een bericht gedeeld door Nutridrip (@nutridrip) op


“De grote vraag die ik me stel is of deze methode hygiënisch, accuraat en precies is. Het lijkt me gevaarlijk om van een infuus aanbrengen een doe-het-zelfklus te maken. Die modellen doen het met een gespecialiseerd bedrijf. Wie voldoende geld neertelt zal misschien wel worden opgevolgd, maar op eigen houtje intraveneus gaan werken is een slecht idee”, klinkt het.

Onveilige cocktail

“De cocktail kan interageren en vitaminen kunnen een versterkend effect hebben. Vitamine C en vitamine E zijn beiden antioxidanten. Samen kunnen ze in bepaalde hoeveelheden een pro-oxidant worden, waardoor het oxidatieproces in ons lichaam versnelt. Op lange termijn kan dat leiden tot een verhoogde kans op cardiovasculaire ziekten en verouderingsziekten. Je doet dus meer kwaad dan goed.” De conclusie? Als je extra vitaminen of supplementen wil binnenkrijgen, dan kies je volgens de expert het best voor een orale inname en professionele begeleiding.

Gezond of gevaarlijk? Topmodellen aan het vitamine-infuus voor een lange vlucht
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees