Zo vader, zo dochter: Margot (24) volgt exact hetzelfde parcours als haar papa

Zo vader, zo dochter: Margot (24) volgt exact hetzelfde parcours als haar papa

Peter Desmet maakt met plezier plaats voor dochter Margot in de politiek. Foto: kvo

Waregem -

In de voetsporen van je vader treden. Margot Desmet (24) doet dat nogal letterlijk. Nadat ze zowel in de Chiro en Jeugdraad, als advocaat exact hetzelfde parcours aflegde als haar vader Peter (56), volgt ze hem nu ook in de politiek.

“Ik stop eind 2018 als schepen om plaats te maken voor Margot, die wil opkomen op de CD&V-lijst”, zegt Peter Desmet, momenteel actief als schepen van onder meer Milieu voor CD&V in Waregem. Toen Peter voelde dat zijn dochter interesse had om hem op te volgen, was de beslissing snel gemaakt. “Zeker omdat ik weet dat ze het kan. Ze is actief in de Chiro, waar men me zegt dat ze goed ka leidinggeven en is verkozen als voorzitter in de Jeugdraad. Dat wil al iets zeggen. Bovendien is het een harde werker, dus ik maak met plezier plaats voor haar”, zegt Desmet. De schepen moet ook plaats maken als hij zijn dochter deze kans wil geven, want binnen CD&V Waregem bestaat de afspraak dat familieleden niet op dezelfde lijst mogen staan.

Dus neemt Peter eind 2018 na dertig jaar afscheid van de politiek. Hij was niet alleen 13 jaar schepen, maar ook jarenlang parlementslid en gemeenteraadslid. “Mijn mooiste projecten vind ik de realisatie van het nieuwe recyclagepark in Sint-Eloois-Vijve en de vernieuwing van het park Baron Casier”, zegt Desmet.

Nieuwe gebouwen

Margot hoopt, als ze verkozen geraakt, zich te kunnen inzetten voor de jeugd. “Vanuit de Jeugdraad en Chiro ken ik de bekommernissen van de Waregemse jeugd. Zo zijn de gebouwen van heel wat jeugdbewegingen aan vernieuwing toe”, zegt Margot die vervolgens toont dat ze de politieke taal nu al machtig is. “We moeten echter realistisch zijn: je kan niet alles in één keer doen. Alles op z'n tijd.”

Als dochter van een politicus, kent Margot de voor- en nadelen van de job. “Ik zie ook wel dat papa veel moet werken en dat hij een bomvolle agenda heeft. Maar dat vind ik net leuk, mijn agenda is ook één grote puzzel. Naast mijn professionele werk en mijn activiteiten voor de Chiro, speel ik ook basket en zit ik in de Jeugdraad. En ik wil dit gewoon doen, waarom weet ik niet exact, het lijkt gewoon mijn ding.”

Burgemeester

Opvallend is dat het parcours van vader en dochter er bijna uit ziet als dat van een siamese tweeling. Ze volgden hetzelfde parcours binnen Chiro Waregem Centrum, als 7-jarige voor het eerst naar de Chiro en later stoppen als groepsleiding, binnen de Jeugdraad én professioneel: beiden volgden een geslaagde studie rechten en nu baten ze samen een advocatenkantoor uit in de Molenstraat in Waregem.

“Maar Margot heeft het altijd nog wat verder geschopt dan ikzelf. Zo is zij nu vertegenwoordigd in het Chirogewest, iets wat ik nooit heb gedaan”, zegt Peter.

Ook politiek reiken de ambities van Margot verder dan die van haar vader. “Ik zou het wel zien zitten om ooit burgemeester te worden. Ooit”, lacht ze.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees