Jachttrofeeën mogen VS weer binnen “want jacht op olifanten is positief voor het voortbestaan”

Jachttrofeeën mogen VS weer binnen “want jacht op olifanten is positief voor het voortbestaan”

Foto: shutterstock

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een verwezenlijking van zijn voorganger Barack Obama ongedaan gemaakt. Voortaan mogen jachttrofeeën van olifanten uit Zimbabwe en Zambia de Verenigde Staten opnieuw in. De reden? De grote sommen geld die jagers betalen om erop te mogen jagen, zou helpen om de bedreigde diersoort in stand te houden.

Het verbod, dat in 2014 door de Obama-administratie werd ingesteld, gold niet in landen als Zuid-Afrika, maar wel in Zimbabwe en Zambia. Het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer had namelijk geoordeeld dat die landen niet hadden kunnen bewijzen dat ze genoeg deden om de olifantenpopulatie te doen groeien. Er werden ook te weinig wetten ingesteld om de dieren te beschermen, zo luidde het.

Daar is nu duidelijk verandering ingekomen. In een nieuw statement verklaarde het agentschap dat de legale jacht op dieren een positieve impact heeft op de Afrikaanse olifanten. De jagers zouden namelijk grote sommen geld betalen om te mogen jagen, geld dat (deels) gebruikt wordt om de bedreigde diersoort in stand te houden. Al is niet meteen duidelijk wat er precies veranderd is aan de situatie in Zambia en Zimbabwe. In dat laatste land daalde de olifantenpopulatie de voorbije jaren nog met zes procent, zo blijkt uit de laatste officiële telling.

Door de terugdraaiing van het verbod is het nu opnieuw toegelaten om olifantenhoofden, slurven, slagtanden en huiden te importeren in de VS.

De jachtverenigingen - gesteund door Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke - en de wapenlobby reageren erg tevreden op de beslissing. “Enkele van mijn beste herinneringen waren van tijdens het jagen en het vissen”, aldus Zinke. “Het is iets wat ik meer families wil laten ervaren.”

Een heel andere reactie weerklinkt bij de dierenrechtenorganisaties. Volgens hen zal deze beslissing de jacht op de olifanten alleen maar doen toenemen en is er helemaal geen sprake van positief effect.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees