Gaia demonstreert geluidsarm vuurwerk in het Brusselse Jubelpark

Gaia demonstreert geluidsarm vuurwerk in het Brusselse Jubelpark
Brussel -

Dieren zijn doodsbang van vuurwerk en ieder jaar slaan tientallen honden op oudejaarsnacht op de vlucht nadat ze werden opgeschrikt door de luide knallen. Daarom demonstreerde dierenrechtenorganisatie Gaia vandaag geluidsarm vuurwerk.

Dierenrechtenorganisatie Gaia heeft donderdagavond in aanwezigheid van Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) een demonstratie gegeven van geluidsarm vuurwerk met een muzikale animatie. Aan de Triomfboog van het Brusselse Jubelpark bleven de harde knallen ditmaal achterwege en zo konden mens en dier samen van het vuurwerk genieten.

“Het grote verschil bij het geluidsarme vuurwerk zit in de harde knallen die traditioneel vuurwerk ook nog in de lucht produceren, die blijft achterwege bij het diervriendelijke vuurwerk. De knal bij de ontsteking van het vuurwerk is nog altijd duidelijk merkbaar, maar in de lucht is het geluidsarme vuurwerk toch 60 procent stiller”, zegt Ann De Greef van Gaia.

Gedurende het 15 minuten durende vuurwerkspektakel, konden lokale en regionale bestuursafgevaardigden die ter plaatse aanwezig waren, met eigen ogen en oren vaststellen dat geluidsarm vuurwerk een zeer interessant alternatief is voor traditioneel vuurwerk. Het komt immers ook het dierenwelzijn ten goede.

“Momenteel kunnen we het luidere vuurwerk nog niet verbieden en dus is het vooral belangrijk te sensibiliseren en te wijzen op de voordelen van dit geluidsarme alternatief”, vertelt staatssecretaris Debaets. “Het blijft even mooi en magisch en het is ook niet duurder, dus dat mag ook geen belemmering zijn voor steden en gemeenten.”

Weyts stuurt gemeenten brief over vuurwerk

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts roept alle Vlaamse gemeenten in een brief op om gebruik te maken van diervriendelijk en geluidsarm vuurwerk tijdens de overgang van oud naar nieuw. De brief komt er aansluitend op de demonstratie van geluidsarm vuurwerk die Dierenrechtenorganisatie Gaia donderdag in het Brusselse Jubelpark hield.

Het luide vuurwerk, de onverwachte knallen en de lichtflitsen zijn voor dieren vaak een probleem op tijdens de nieuwjaarsnacht. Heel wat dieren worden er angstig door en sterven soms doordat ze helemaal in paniek raken. In zijn brief geeft minister Weyts enkele voorzorgsmaatregelen die de impact op dieren kunnen verminderen mee aan de gemeenten.

Zo ijvert Weyts ervoor om al het vuurwerk te centraliseren op één locatie binnen de gemeente en promoot hij ook het gebruik van geluidsarm vuurwerk. “Het is een diervriendelijker alternatief waarbij de mensen nog steeds kunnen genieten van een lichtspektakel, maar dieren toch niet geterroriseerd worden door luide knallen”, klinkt het in zijn brief aan de gemeenten.

Corrigeer

MEER NIEUWS