Onderzoek gestart naar uitbreiding verzekering ‘gewaarborgd wonen’

Goed nieuws voor huurders: nu ook bescherming bij loonverlies

Goed nieuws voor huurders: nu ook bescherming bij loonverlies

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Foto: BART DEWAELE

Ook huurders moeten in de toekomst op de Vlaamse overheid kunnen rekenen als ze door onvrijwillig inkomensverlies hun huur niet meer kunnen betalen. Nu is dat al het geval voor eigenaars, maar de meerderheidspartijen willen dat graag uitbreiden.

De Vlaamse meerderheidspartijen laten onderzoeken of de verzekering ‘gewaarborgd wonen’ uitgebreid kan worden naar huurders. Momenteel kunnen eigenaars van een woning al gratis zo’n verzekering aangaan voor als ze onvrijwillig werkloos of arbeids­ongeschikt zouden worden, en daardoor hun hypothecaire lening niet meer kunnen af­betalen. De waarde van de woning mag niet meer dan 320.000 euro bedragen, en de aanvrager moet ook volledig arbeidsgeschikt zijn en een vaste job hebben. Wie dan werkloos of arbeidsongeschikt raakt, kan een tegemoetkoming krijgen van maximaal 600 euro per maand. Vorig jaar werd aan 9.594 aanvragers zo’n verzekering toegekend.

Onzekerder inkomen

“Maar we moeten niet ­alleen aan de eigenaars denken”, zegt CD&V­parlementslid Katrien Partyka. “Bij de laatste meting tussen 2005 en 2013 bleek dat het aantal huurders op de Vlaamse private markt voor het eerst steeg. En in het regeerakkoord staat dat we huurders en verhuurders beter moeten beschermen tegen tegenslagen.”

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) laat het Steunpunt Wonen onderzoeken wat mogelijk is. “Elke maatregel die de woonzekerheid bevordert, verdient om onderzocht te worden”, zegt ze. Zo geeft Homans aan dat de uitbreiding niet evident is. “We willen eerst de studie afwachten”, zegt Sien Winters van Steunpunt Wonen. “Maar bij huurders heb je een grotere groep van wie het inkomen onzekerder is. En de verzekeraar die de overheid in de arm neemt, moet het risico kunnen inschatten.”

“Als het kan voor eigendom, dan moet het ook kunnen voor huur”, zegt Partyka. Volgens haar komt het erop aan om de criteria goed te bepalen voor welke huurders kunnen intekenen op de verzekering, “zodat er niet ­alleen huurders bijzitten bij wie een groot risico bestaat dat ze zonder ­inkomen vallen”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees