VIDEO. De beste beenhouwer, de beste Italiaanse chef en een tv-kok, hier vind je ze onder één dak

Leuven -

De Smidse, de tweede foodhal van Leuven, opende gisteravond de deuren. Onder anderen de beste beenhouwer van België, de beste Italiaanse kok volgens Gault&Millau en televisiekok Jeroen De Pauw hebben er een zaak.

De nieuwe food market is er een van de hand van projectontwikkelaar ViRiX, van de familie Haenen. In enkele maanden tijd renoveerden ze de oude smidse van Stella Artois en maakte zo hun droom waar: een indoor versmarkt zoals de Boqueria in Barcelona. Het gebouw is nu een samenvoegsel van oud en nieuw. Het oude industriële erfgoed is nog zichtbaar, maar binnenin is er een zeer moderne markt.

“De opkomst op de officiële openingsavond bewijst al dat deze markt de vraag beantwoordt van vele Leuvenaars”, zei Vic Haenen donderdagavond. “Een nieuwe place to be in Leuven is geboren. We hebben hier hard aan gewerkt. Het aanbod van voeding en diensten is met zorg uitgekozen en van uitzonderlijke kwaliteit.”

Aan de topkwaliteit valt niet te twijfelen. In het gebouw is alles te vinden, zowel voor een lunch als een diner, van aperitief tot koffie achteraf. Erwin Mertens van slagerij De Kapblok was de trekker van het project, die vele andere handelaars overtuigde om erbij te komen. Erwin mag zich de beste slager van het land noemen en opent in de Smidse zijn tweede zaak. Links van De Kapblok neemt televisiekok Jeroen De Pauw zijn intrek met Aperobag, een zaak die hij zelf een ‘snoepwinkel voor volwassenen’ noemt. “Met de Aperobag ontwikkelde ik een zak die mensen kunnen meenemen om te aperitieven, met zowel hapjes als drank. De logische volgende stap was een winkel om dit te verkopen. Om dit te kunnen doen in zo'n omgeving is geweldig.”

Centraal is er een cafetaria van koffiebranderij Rom, met ernaast ook een koffiewinkel. Ook de Leuvense verpakkingsvrije winkel opent een tweede zaak in De Smidse. Er is een echte Franse bakker met Philippe Fouailly en zijn L'Atelier de Séraphine. De laatste die erbij kwam, was Felice Miluzzi van Ristorante Rossi. Hij werd deze week nog bekroond tot beste Italiaanse chef door Gault&Millau, een titel die meteen voor een enorme reclame zorgt voor De Smidse. In het Rossi Atelier zal hij laten proeven van pasta en kunnen klanten alle ingrediënten kopen om zelf pasta te maken. Er komen workshops.

“De stress die de voorbereidingen voor De Smidse met zich meebracht, heeft ons overtuigd dat er ook plaats moet zijn voor relaxen”, zegt Vic Haenen. “Op de bovenverdieping hebben we daarom Saja Yoga en Floxx, een zaak voor hartcoherentie-training en ook waxing. Voorts is er nog kapsalon Caffee Coiffee.”

De genodigden donderdag reageerden bijzonder enthousiast. Burgemeester Tobback (SP.A) bedankte ViRiX ook voor zijn keuze. “ViRiX had hier ook nog meer appartementen kunnen in onderbrengen. Ik ben blij dat het dat niet heeft gedaan. Hier werd iets prachtigs neergezet.” Zaterdag is De Smidse open voor het grote publiek, telkens van dinsdag tot zaterdag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees