Toen Patrick zich eenzaam voelde, typte hij één berichtje dat zijn leven voorgoed veranderde

Toen Patrick zich eenzaam voelde, typte hij één berichtje dat zijn leven voorgoed veranderde

Foto: Facebook

In december 2016 zette Patrick een wanhopig bericht online waarin hij vertelde hoe eenzaam hij zich voelde. “Van 14 tot 20 uur zal ik aan de trappen voor het stadhuis zitten”, schreef hij erbij. Wat er daarop volgde, heeft zijn leven voorgoed veranderd.

Het wordt snel donker en buiten is het bitterkoud. Bij alle anderen lijkt het gezelligheid troef, maar voor veel eenzame mensen is december een bijzonder moeilijke maand. Dat ondervond ook Patrick Cakirli, een jongeman uit Denemarken, toen hij vorig jaar besloot een berichtje online te zetten. Een noodkreet tijdens de meest sombere periode in zijn leven.

“Ik heb meer dan de helft van mijn jeugd en kindertijd in weeshuizen doorgebracht”, vertelt Patrick. “Een angstige opvoeding vol onzekerheid en geweld die mij gebracht hebben tot de persoon die ik nu ben. Iemand met weinig eigenwaarde en een diep gevoel van identiteitsloosheid.”

“Ik was helemaal alleen”

In september 2016 kreeg Patrick nog een klap te verwerken. “Mijn vriendin bedroog mij en verliet mij na zes jaar relatie. Mijn hele wereld stortte in en ik bevond me aan de afgrond. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis, maar was er na een intense behandeling van een week alweer buiten. Daar stond ik dan. Zonder familie, zonder vrienden en zonder lief. Ik was helemaal alleen. En in al mijn wanhoop besloot ik een berichtje te schrijven.”

“Ik ben wanhopig om nieuwe vrienden te ontmoeten”, schreef Patrick op 7 december 2016. “Ik ben eenzaam en ga door de moeilijkste periode uit mijn leven. Ik zal van 14 tot 20 uur op de trappen zitten voor het stadhuis zitten. Ik draag een zwarte broek en een zak van North Face.”

(lees verder onder Patricks berichtje)

Toen Patrick zich eenzaam voelde, typte hij één berichtje dat zijn leven voorgoed veranderde
Foto: Jodel

Patrick postte zijn berichtje op Jodel, een anonieme app waarop je een boodschap kan posten die zichtbaar is voor alle gebruikers in een straal van 10 kilometer rond je. “Ik wist op dat moment niet dat die korte boodschap mijn leven en dat van 10.000 anderen voorgoed zou veranderen”, aldus Patrick.

Viraal

Wat volgde op zijn openhartige berichtje, had Patrick niet zien aankomen. “Heel wat mensen lazen mijn noodkreet en schoten mij te hulp. Niet minder dan dertien volstrekt vreemden daagden op om mij te steunen.”

“Ik was zo overweldigd van vreugde, dat ik mijn tranen moest bedwingen. Veel van hen vertrouwden mij die avond toe dat ze zich ook al eenzaam hadden gevoeld, maar te bang waren om hulp te vragen.”

(lees verder onder de foto)

Toen Patrick zich eenzaam voelde, typte hij één berichtje dat zijn leven voorgoed veranderde
Patrick met zijn dertien nieuwe vrienden Foto: Facebook

Zijn ontmoeting ging viraal in Denemarken. Patrick werd uitgenodigd door het grootste radiostation van Denemarken, hij werd gecontacteerd door heel wat tv-stations en zijn verhaal verscheen in verschillende kranten.

“Eerst wees ik hun aanbiedingen af, omdat ik bang was van het stigma en taboe rond eenzaamheid. Maar nadat ik er eens goed over nadacht, besloot ik mijn verhaal te vertellen. Niet voor mezelf, maar voor de anderen. Ik wist dat er iets moest gebeuren tegen de opkomende eenzaamheid in Denemarken, dus besloot ik het heft in handen te nemen om daar iets aan te doen.”

(lees verder onder de foto)

Toen Patrick zich eenzaam voelde, typte hij één berichtje dat zijn leven voorgoed veranderde
Foto: Facebook

Beste beslissing

Patrick startte een gratis peer-to-peernetwerk dat eenzamen helpt om vrienden te vinden. En in een poging om meer ruchtbaarheid te geven aan het probleem, besliste Patrick om in tien dagen te wandelen van de hoofdstad Kopenhagen naar Aarhus, een stad aan de Deense noordoostkust. Tijdens zijn wandeltocht mocht hij enkel wandelen als hij vergezeld werd door een andere persoon. “Gelukkig kon ik uiteindelijk rekenen op de steun van meer dan 70 mensen die meewandelden of eten en een slaapplaats aanboden. Het project werd een succes en kon rekenen op heel wat media-aandacht.”

“Het is nu bijna een jaar geleden dat ik het bewuste berichtje schreef, en ik kan niet trotser zijn op wat we bereikt hebben. Ik ben gestopt met mijn studie voor programmeur om mijn droom waar te maken en het bleek de beste beslissing uit mijn leven. Eenzaamheid zou geen taboe meer mogen zijn in onze samenleving. Ik denk dat mijn verhaal heel wat mensen kan inspireren die thuis zitten en zich eenzaam voelen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees