Dit staat de crossers zondag te wachten in het idyllische Denemarken: een snel parcours en... Manneken Pis

Dit staat de crossers zondag te wachten in het idyllische Denemarken: een snel parcours en... Manneken Pis

Foto: crossdenmark.dk

Dit weekend trekt het veldritwereldje naar Denemarken voor de vierde wereldbekerveldrit van het seizoen in Bogense, uit te spreken als “Bonze”. De wedstrijd is erg interessant, niet alleen omdat in dit idyllische havenstadje volgend seizoen ook het WK wordt gehouden. Het is ook uitkijken naar Mathieu van der Poel en hoe de Nederlander zijn val in Gavere heeft verteerd. De crossers mogen zondag alvast een snel parcours verwachten. En Manneken Pis.

Volg hier zondag LIVE de Wereldbekerwedstrijd in Bogense vanaf 14u30!

Generale repetitie voor tweede WK op Deense bodem

Bogense is een nieuwkomer op de kalender maar het is geen toeval dat het dit jaar meteen opgenomen werd in de Wereldbeker: het moet een generale repetitie worden van het WK dat er volgend seizoen in 2019 wordt gehouden. Denemarken organiseerde eerder al in 1998 het WK in Middelfart, waar met Mario De Clercq een Belg zegevierde.

“De keuze voor Denemarken na twintig jaar is een teken van de internationalisering van de discipline”, aldus de toenmalige UCI-voorzitter Brian Cookson toen bekend werd dat Bogense een Wereldbekercross in 2017 en het WK in 2019 had binnengehaald.

Manneken Pis

De UCI omschrijft Bogense als “een toeristenbestemming 200 kilometer ten westen van Kopenhagen”. Het havenstadje heeft bovendien een link met België: ook hier staat immers Manneken Pis, ten minste een replica van het originele standbeeld in Brussel.

Bogense kreeg zijn eigen kleine plassende jongen dankzij een slagerfamilie, de Levinsohns, die een kleine baby adopteerde die op een veerboot was gevonden. De jongen kende een gelukkige jeugd in Bogense en in ruil daarvoor maakte hij voor zijn stad zijn Manneken Pis in 1934. Aanvankelijk waren de inwoners van Bogense niet echt tevreden met dat naakte en plassende jongetje, dus deden ze hem een broek aan. Tegenwoordig zijn de stedelingen echter dol op hun Manneken Pis, maar kleden ze hem nog aan bij speciale gelegenheden. Voor deze gelegenheid is een Belgisch wielertruitje misschien wel gepast...?

Snel parcours

Het parcours van drie kilometer in het centrum van Bogense is idyllisch en typisch Deens maar heeft volgens de organisatie ook enkele spannende troeven, niet het minst voor de toeschouwers. De renners rijden in het centrum langs de oude haven, waar de start en de finish liggen, waarna ze via een aangelegde brug van anderhalve meter hoog het veld naast de zee induiken. Daar moeten ze vier keer de steile heuvel aan de kerk beklimmen. “Het is een snel en technisch parcours, dat voor drama en een intense strijd moet zorgen met ‘s werelds beste veldrijders aan de start”, klinkt het.

Dit staat de crossers zondag te wachten in het idyllische Denemarken: een snel parcours en... Manneken Pis
Foto: crossdenmark.dk

“Het is een snel parcours”, beaamt de Zwitserse parcoursbouwer Beat Wabel. “Het was niet evident om hellingen te vinden in Denemarken maar hier konden we in Bogense toch ons ding doen. We laten de renners dan ook twee keer het steile stuk aan de kerk op en af rijden. Zelfs de profs zullen hier wellicht één keer van de fiets moeten. In het vlakke stuk zitten ook enkele chicanes en bochten die het toch wat technisch moeten maken, maar het is vooral een snel parcours. Zeker met het mooie weer van nu, veel modder moet je zeker niet verwachten.”

“Voor het WK zullen we het parcours wellicht wel nog lichtjes wijzigen en zullen we de snelheid er nog wat meer moeten zien uit te halen.”

Vooral de steile passages in het veld zullen dus voor wat spektakel moeten zorgen, zoals blijkt uit filmpjes van eerdere verkenningen waarbij enkele amateurs het bijzonder lastig hadden:

Fris maar droog

In Scandinavië is het uiteraard wat minder warm dan bij ons, momenteel straalt het zonnetje echter en is het met zes graden fris maar zeker niet koud. Het zou zondag ook droog blijven, zaterdag voorspellen ze wel wat lichte regen maar van modder zoals in Gavere zal er absoluut geen sprake zijn. De wind is ook matig tot 19 km/u.

Mét Van der Poel en Van Aert

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) kan zondag wel degelijk starten. De Nederlander liep vorig weekend een diepe snijwonde op aan de rechterknie tijdens de Superprestigecross in Gavere maar de wonde werd gehecht en na drie dagen rusten, kreeg Van der Poel donderdag groen licht van de dokter. “Na de dubbele winst in de Verenigde Staten en in Koksijde heb ik een mooie voorsprong, maar Bogense missen zou een serieuze domper gweest zijn. Gelukkig is dat niet het geval. Dat ik drie dagen niet heb kunnen trainen, mag normaal gezien geen effect hebben op mijn niveau zondag.”

Van der Poel leidt in de wereldbeker met het maximum van 240 punten na zeges in Iowa City, Waterloo (VSt) en Koksijde. Laurens Sweeck volgt als tweede al op 80 punten, Wout van Aert staat pas zevende met nog eens tien punten minder.

Klaas Vantornout, in Gavere nog knap vierde, laat de uitstap naar Denemarken aan zich voorbijgaan. “Duizend kilometer rijden om dan op een razendsnel parcours vanop de vijfde rij te moeten starten? Zo zot krijgen ze mij niet meer. Er valt voor mij zowel financieel als qua resultaat daar niets te rapen. Dus heb ik bondscoach Sven Vanthourenhout gevraagd mij niet te selecteren.”

Programma:

Vanaf 13u30 kan je voor een live-verslag op televisie terecht op Telenet Play Time of Proximustv, op één volgt er achteraf een samenvatting.

Op sportwereld.be kan je uiteraard terecht bij onze LIVE-verslaggeving!

10u: Mannen Junioren

11u20: Mannen Beloften

13u: Vrouwen Elite

14u30: Mannen Elite

Belgische fans zijn al present

De eerste Belgische fans waren donderdag overigens al present: Linda en Rudy vonden al een plaatsje met hun mobilhome. “Het is een spectaculair parcours. We supporteren voor de Belgen maar het zal moeilijk worden als Mathieu van der Poel hersteld is van zijn val.”

De brug in de haven werd alvast feestelijk geopend:

Een idyllisch plaatje langs de Deense kust:

 

 

Corrigeer