Disney dwingt makers nieuwe Star Wars-game om gok-functie te verwijderen na enorme controverse

Disney dwingt makers nieuwe Star Wars-game om gok-functie te verwijderen na enorme controverse

Foto: DICE, EA.

Na luid protest van fans en critici wereldwijd heeft EA (Electronic Arts) een controversiële functie in de nieuwe Star Wars-game verwijderd. In het spel kan je betalen om je voertuig of personage sterker te maken. Luttele uren voor de release van ‘Battlefront II’ heeft het bedrijf, naar verluidt onder druk van Disney, die optie tijdelijk verwijderd.

Nog voor de game uitkwam regende het negatieve commentaren over de zogenaamde microtransacties. Net als in vele games, wordt je personage beter naarmate je speelt. Zo kan je nieuwe wapens en functies vergaren naarmate je verder in het spel raakt. Sommige ontwikkelaars proberen hier echter munt uit te slaan door bepaalde ‘upgrades’ tegen kleine betalingen aan te bieden, vandaar de term ‘microtransactions’.

Niet verwonderlijk schoot dit fans in het verkeerde keelgat. Enerzijds omdat je zo kan betalen om sterker te worden en dus gemakkelijker wint, anderzijds zijn ze ontzet nog extra te ‘moeten’ betalen voor een game die om en bij de 60 euro kost. Bovendien was er nog een probleem met de zogenaamde ‘loot boxes’. Die waren te koop voor ‘crystals’, de Star Wars-munteenheid die je verdient door te spelen of die je kon kopen met echt geld.

Wat er in die doosjes zat (een nieuw personage, wapen, voertuig ...) was volledig willekeurig. “Het is dus afhankelijk van toeval hoe goed je het spel kan spelen. En in dat geval valt dat onder de kansspelen”, zei Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, eerder deze week VTM Nieuws.

Disney dwingt makers nieuwe Star Wars-game om gok-functie te verwijderen na enorme controverse
Wie nu nog ‘crystals’ probeert te kopen, landt op een leeg scherm.

Microtransacties tijdelijk uitgeschakeld

Om de fans tegemoet te komen en om rechtsvervolging te mijden heeft EA nu aangekondigd die microtransacties tijdelijk uit te schakelen. Opvallend: deze wijziging gebeurde luttele uren voordat de game losgelaten werd op het grote publiek. Vermoedelijk heeft Disney, eigenaar van de Star Wars-franchise, danig druk uitgeoefend op uitgever EA.

“We hebben jullie bedenkingen gehoord betreffende de oneerlijke voordelen die sommige spelers zouden kunnen kijgen. Eveneens zagen we hoe het debacle dit fantastisch spel overschaduwt. Dat was nooit onze bedoeling, het spijt ons”, aldus EA in een persbericht.

Wel is deze maatregel slechts tijdelijk, al belooft ontwikkelaar Dice dat de microtransacties terugkomen “zodra we de nodige veranderingen hebben doorgevoerd.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees