Spanje wil Catherine De Bolle niet aan het hoofd van Europol

Spanje wil Catherine De Bolle niet aan het hoofd van Europol

Foto: BELGA

Brussel -

Spanje steunt de Belgische kandidatuur voor de topfunctie bij Europol niet langer, meldt de Spaanse krant El Pais na een korte ontmoeting tussen eerste minister Charles Michel en de Spaanse premier Mariano Rajoy op de Europese top in Göteborg. Ze verkiezen de Tsjechische kandidaat boven onze eigen commissaris-generaal van de federale politie: Catherine De Bolle.

Vandaag ontmoetten premier Michel de Spaanse premier Rajoy elkaar kort op de Europese top in Göteborg, waar verschillende Europese leiders verzamelen voor de Sociale Top van de Europese Unie.

Spanje wil Catherine De Bolle niet aan het hoofd van Europol
Foto: EPA-EFE

Tijdens hun gesprek hadden ze het niet over de Catalaanse crisis of de afgezette minister-president Carles Puigdemont, wel ging het over de toekomst van Europa, de Europese agentschappen in Londen die een nieuwe thuis moeten krijgen in Europa en de kandidaturen voor de invulling van een topfunctie bij Europol.

Voorkeur voor Tsjechië

Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, is een van de laatste drie kandidaten om de nieuwe directeur van de Europese politiedienst te worden. Eerder al was er twijfel gerezen of Spanje de Belgische kandidatuur nog zou steunen na de strubbelingen rond de Catalaanse crisis. En ook na de ontmoeting blijkt dat Spanje een duidelijke voorkeur heeft voor de Tsjechische kandidaat Oldrich Martinu.

Spanje wil Catherine De Bolle niet aan het hoofd van Europol
Catherine De Bolle. Foto: BELGA

De definitieve beslissing wordt begin december genomen door de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. Het mandaat van de huidige Europol-directeur, de Brit Rob Wainwright, loopt af in januari 2018

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees