Amy (17) zwaar aangeslagen: "Het graf van mijn moeder werd vlak na begrafenis al geplunderd"

Amy (17) zwaar aangeslagen: "Het graf van mijn moeder werd vlak na begrafenis al geplunderd"

"Mijn mama zag heel graag bloemen en daarom kocht iedereen er dan ook veel voor haar. Het is verschrikkelijk dat die dan gestolen worden", zegt Amy Hochedez. Foto: eva

Zwevegem / Sint-Denijs -

Op het kerkhof van Sint-Denijs zijn de voorbije weken 12 bloemstukken gestolen die bij één urne hoorden. De nabestaanden zijn er het hart van in. “Dit is een schande.”

Na een lange strijd is de mama van de 17-jarige Amy ­Hochedez uit Sint-Denijs op 1 oktober overleden. Tonia Reynaert (52) vocht maandenlang tegen snel groeiende tumoren in haar longen en hersenen, maar verloor de hevige strijd. Haar laatste rustplaats vond ze op de begraafplaats van Sint-Denijs, in de Helkijnstraat. Maar ook daar was het de familie niet gegund om rustig en sereen hun verlies te verwerken.

Spoorloos

“Mijn mama werd gecremeerd op 7 oktober. We legden dertien bloemstukken en ruikers neer bij de muur waar haar urne zich bevindt. Drie dagen na de begrafenis, waren er al tien bloemstukken verdwenen.”

Amy en haar zus doorzochten de hele begraafplaats, maar vonden niets terug. “We keken op andere graven en in de vuilniscontainer, maar de bloemen waren spoorloos.”

Vorige week werden opnieuw twee bloemstukken gestolen. “Nog geen dag nadat we ze er gelegd hadden, stelde mijn zus die dagelijks naar het kerkhof gaat, vast dat ze weg waren”, zegt Amy.

Amy en haar familie vinden de diefstallen schandalig. “Iets stelen van iemand die dood is, dat kan je toch niet vatten? Dit is heel frustrerend. Het is een schande dat zoiets gebeurt”, klinkt het. Toch diende de familie geen klacht in tegen onbekenden. “Omdat we denken dat het geen nut heeft.”

Problematiek gekend

De politie heeft geen weet van andere feiten, al is de problematiek hen niet helemaal onbekend. “Zulke diefstallen komen voor op verschillende begraafplaatsen in de hele politiezone”, zegt politiewoordvoerder Michäel Vandenheede. “Elk jaar krijgen we er een paar klachten over. Meestal vinden we de gestolen bloemen terug op andere graven. Ik raad de nabestaanden dan ook aan om goed rond te kijken op de begraafplaats.”

De gemeente benadrukt ook dat de bloemen zeker niet zijn weggenomen door gemeentepersoneel. “Pas vanaf 4 december worden de bloemen die naar aanleiding van Allerheiligen zijn geplaatst, weggenomen. De voorbije weken heeft ons personeel niets verwijderd”, zegt schepen van Begraafplaatsen Luc Vanassche (Gemeentebelangen).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees