“Eerste hoofdtransplantatie in de geschiedenis is een succes”

“Eerste hoofdtransplantatie in de geschiedenis is een succes”

Foto: ISOPIX

Sergio Canavero, de chirurg wiens naam de laatste jaren bijna synoniem werd van ‘de eerste hoofdtransplantatie’, maar ook van ‘dokter Frankenstein’. Hij beweert nu dat hij erin geslaagd is de eerste hoofdtransplantatie op een menselijk lichaam tot een goed einde te brengen. De persoon in kwestie was al overleden toen de transplantatie plaatsvond, maar de stap naar een transplantatie op een levend persoon wordt nu wel heel klein volgens de dokter.

Dokter Sergio Canavero is er naar eigen zeggen in geslaagd om de eerste hoofdtransplantatie op een menselijk lijk te voltrekken. De man beweert dat zijn nieuw ontwikkelde technieken om de ruggengraat, bloedvaten en zenuwen opnieuw met elkaar te verbinden, ook zullen werken op levende mensen. De operatie zou ongeveer 18 uur duren.

“Eerste hoofdtransplantatie in de geschiedenis is een succes”
Foto: ISOPIX

De volgende stap is “een volledige hoofdtransplantatie tussen hersendode orgaandonoren”, zo vertelde de dokter op een conferentie in Wenen. “En dat is de laatste horde voor een formele hoofdtransplantatie in geval van een levensbedreigende medische aandoening.”

Canavero gaf geen expliciet bewijs voor zijn bewering, dus voorlopig is het werkelijke succes van zijn procedure nog onzeker. Hij zei wel dat er in de komende dagen bewijs openbaar gemaakt zal worden. “De paper zal binnen enkele dagen gepubliceerd worden. Iedereen zei dat het onmogelijk was, maar de operatie was succesvol”, zo zou hij volgens The Telegraph gezegd hebben op de conferentie. Eerder al beweerden Canavero en zijn team succesvolle transplantaties te hebben uitgevoerd op ratten en apen.

Hoewel Canavero mogelijk grensverleggend onderzoek uitvoert, kijkt de rest van de medische wereld met de nodige scepsis toe. Eerst en vooral omdat de procedure pas echt succesvol genoemd kan worden wanneer een patiënt de operatie overleeft. Ten tweede omdat, wanneer die eerste patiënt overleeft, hij een lot zou kunnen ondergaan dat “erger is dan de dood”, omdat hij zich plots zal moeten aanpassen aan een lichaam dat nooit het zijne geweest is.

LEES OOK. Dokter voert ‘Frankenstein’-tests uit op lijken: zijn uiteindelijke doel zal de wereld met verstomming slaan

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees